Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, ABD ekonomisinin koronavirüs vaka sayılarının arttığı bir ortamda yatay hale geliyor göründüğünü kaydederek, bu durumun merkez bankası ya da hükümetin daha fazla adım atmasına neden olabileceğini söyledi.

Bostic, Columbus, Georgia'da Rotary Club'da yaptığı açıklamada, "Fed'in muhakkak ki daha fazlasının gerekli olup olmadığını ve gerçekten sorunların doğasını ve nedenlerini anlamaya ihtiyacı var," ded,i ve "Fed sistemindeki yetkililer, bir zayıflık olsa dahi, Fed'in tepki vermek için doğru bir organ olduğunun daima kesin olmadığını biliyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Fed yetkilileri geçen ayki toplantılarında gösterge faizi sıfır seviyesi yakınında tuttu ve faizin 2022 yılı sonuna kadar bu seviyelere kalacağını işaret etti. Aralarında Başkan Jerome Powell'ın da bulunduğu merkez bankacılar, ayrıca maliye politikasının pandemi sırasına çalışanların ve işletmelerin ayakta kalabilmesinde daha fazla rol oynayabileceğini de söylemekteler.

Bostic ayrıca küçük işletmeler, özellikle "küçüğün en küçüğü" işletmeler için endişe duyduğunu, zira bunların bankalarla fazla ilişkileri olmadığı için destek programlarından yararlanamadığını belirtti. Trump yönetimi ve Kongre daha fazla destekte bulunmayı değerlendiriyor ve Beyaz Saray'dan bir yetkili bu hafta yaptığı açıklamada, amacın maliyeti 1 trilyon dolar ya da bunun altında tutmak olduğunu kaydetti.

Fed'in 9-10 Haziran toplantısının tutanaklarına göre, söz konusu toplantıda, faizler konusunda sözlü yönlendirmenin güçlendirilmesi ve aynı zamanda Hazine tahvil getiri eğrisi boyunca faizlerin kontrolü konuları görüşüldü.

Bostic, "Şimdilerde, sözlü yönlendirmenin oldukça önemli olacağını düşünüyorum," dedi. Getiri eğrisi kontolü konusunda ise Bostic, "Bu konuya daha fazla eğilmeden önce, ne yapmaya çalıştığımız konusunda hepimizin açık olmasını istiyorum. Eğer böyle bir adım atılırsa, merkez bankasının düzgün ve açık bir çıkışı hazırlaması da önemli olacak" şeklinde görüş bildirdi.