Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD'li politika yapıcılar Aralık ayında faiz artırımına giderek "biraz abartılı" bir adım atmış olabileceğini, ancak bir faiz indirimi hakkında konuşmak için erken olduğunu söyledi.

Bullard çarşamba günü Hong Kong'da Bloomberg Television'a verdiği mülakatta, "ABD'de faizler şu anda çok iyi bir yerde. belki bir şey söylemek gerekirse, biraz kısıtlayıcı durumdayız diyebilirim," dedi ve "Aralık ayındaki faiz kararımız ile biraz abartılı adım atmış olabileceğimiz endişesini taşıyorum, ancak Komite'nin fikir değişikliğinden memnunum" şeklinde görüş bildirdi.

Fed'in karar organı Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bu yılki toplantılarında oy hakkına sahip olan Bullard, politika yapıcılar arasında istikrarlı bir şekilde güvercin kanatta yer alıyor ve açık bir şekilde enflasyon baskısı olmadığı dönemlerde faiz artırımlarına karşı çıkıyor.

Bullard, düşük enflasyon beklentilerini bir endişe kaynağı olarak tanımlayarak, Aralık ayında faiz artırımı kararına karşı çıktığını söyledi ve nötr faiz seviyesini (büyümeyi ne destekleyen ne de olumsuz etkileyen seviye) yüzde 2'de gördüğünü belirtti.

Bullard, bir faiz indiriminin Fed'in enflasyon hedefini tutturma konusunda kararlı olduğu yolunda önemli bir sinyal yollayacağını, ancak böyle bir hareket için henüz erken olduğunu sözlerine ekledi.

Yatırımcılar, faiz vadeli işlemlerine göre, yıl sonundan önce bir faiz indirimi bekliyor. Fed öte yandan, merkez bankasının bağımsızlığına saygı göstermek amacıyla uzun süredir banka kararlarını kamuoyu önünde tartışmaktan kaçınan Beyaz Saray pratiğini bir kenara bırakan ABD Başkanı Donald Trump'ın baskısı altında ve faiz artırımları dolayısıyla Başkan'ın sert eleştirileri ile karşı karşıya. Trump geçen ay yaptığı açıklamada, Fed'in faiz indirimine gitmesini ve tahvil alımına yeniden başlamasını istemişti.