Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, salgın döneminde uygulamaya konan parasal desteklerin geri çekilmesi için doğru zamanın geldiğini söyledi.

Wall Street Journal’e verdiği bir röportajda, “Ekonominin yüzde 7 büyümesi ve salgının her geçen gün daha iyi bir şekilde kontrol altına alınmasıyla acil durum önlemlerinin geri çekilmesi için doğru zaman” diyen Bullard, varlık alımının azaltılması için iyi bir durumda olduklarını belirtti.

Federal Açık Piyasa Komitesi üyeleri hazır olduğu zaman hareket için hazır olduklarını belirten Bullard, “Bunu çok dikkatli ve yumuşak bir şekilde yapmak istiyoruz ama varlık alımının azaltılması için iyi bir durumdayız. Bunu hemen yarın yapmamıza gerek yok ama harekete geçmek için iyi bir durumdayız” dedi.

"Konut balonunu beslemememiz gerek"

Varlık alımının 40 milyar dolarlık kısmının mortgage’a dayalı tahvillerin alımında kullanıldığı ve bunun gayrimenkul piyasasını desteklediği belirtilirken Bullard gayrimenkul piyasasında balon olduğunu düşünmediğini söyledi.

“Yeni bir konut balonunu başlatmak üzere olduğumuz konusunda endişeliyim” diyen Bullard, 2000’lerin ortasındaki konut balonunun ekonomiye büyük bir zarar verdiğini ve bundan dolayı şu an bu balonu varlık alımıyla beslememeleri gerektiğini vurguladı.

Genişlemeci finansal ortamın faize hassas sektörleri etkilediğini belirten Bullard, konut sektörünün de bunlardan biri olduğunu söyledi. Bullard, önceki konut balonuyla ilgili “O zamanlardan öğrendiğimiz bir şey varsa bu da konut fiyatlarının ulusal düzeyde düşebileceği ve bunun büyük makroekonomik sonuçları olduğu” dedi.

ABD Hazine tahvil faizlerindeki artışın ekonomik büyüme için olumlu olduğunu belirten Bullard, 2022’nin sonlarına doğru faiz artışı beklemediğini yineledi.