Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed’in beş yetkilisinden dün gelen açıklamalar, para politikası sıkılaştırmasının aynı kararlılıkla sürdürüleceği yönündeydi. Fed Guvernörü Christopher Waller, “Para politikasının enflasyonla mücadeleye odaklanması gerekiyor. Finansal istikrar endişelerine yanıt verecek araçlar elimizde var” diyerek finansal istikrar endişelerinin faiz artışlarını yavaşlatmak için bir sebep olmadığı mesajını verdi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, “Faiz oranlarını bu yüzde 2 patikasında enflasyonu yakalayacak bir düzeye getirmemiz gerekiyor ve ilerlediğimiz hızı düşürmeye başlayabileceğimizi düşünmemi sağlayacak, ikna edici kanıt görmedim” ifadelerini kullandı.

Mayıs ayında Fed’e katılan Lisa Cook da ilk konuşmasında “güvercin” bir üye olmayacağının ipuçlarını verdi. Cook, “Enflasyon yüzde 2’lik uzun vadeli hedefimizin oldukça üzerinde seyrederken, fiyat istikrarını yeniden sağlamak için muhtemelen faiz artışlarına devam etmemiz ve ardından enflasyonun yüzde 2 hedefimize ilerlediğine emin olana kadar bir süre kısıtlayıcı politikayı sürdürmemiz gerekecek” dedi.

Cook, “Enflasyon tahminlerine yönelik risklerin yukarıya doğru eğimli olduğu mevcut durumda, politika kararlarının, sadece tahminlerde değil, verilerde de enflasyonun gerçekten düşüp düşmediğini ve bunun ne zaman gerçekleştiğini temel alması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

İşsizlik yükseltilecek

Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari 2023’te faiz indirimi bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak açıklamalar yaptı. Evans faizlerin gelecek yıl, muhtemelen baharda, yüzde 4,5-4,75 arasında olabileceğini belirtirken, Kashkari de ücret ve hizmetlerde fiyatların düştüğüne dair yeterli kanıt görmediklerini belirtti.

Evans, 1-2 Kasım toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artırımı daha olup olmayacağı sorusuna, "Bu oran hakkında bir tartışma olacak" yanıtını verirken, gelecek 2 FOMC toplantısında 125 baz puan artırılmasını beklediğini ifade etti.

Enflasyonun ne kadar ısrarcı ve genele yaygın olduğunun bilincine varılmasında geç kaldıklarını ve bu nedenle faiz oranlarını 7 ayda sıfırdan yüzde 3-3,25 seviyesine getirdiklerini belirten Evans, "Güçlü iş gücü piyasasını yavaşlatmaya ve şu anda yüzde 3,7 olan işsizliği yükseltmeye başlayacağız" diye konuştu.

Guggenheim CIO’su Scott Minerd, Fed’in “bir şeyler kırılana dek” faiz artışlarını sürdürmesini beklediğini ve halihazırda “bir şeylerin çatladığını” gördüğünü belirtti. Minerd, Fed’in en erken kasımda durmak zorunda kalabileceğini ve bir “finansal kaza” riskinin büyüdüğünü belirtti.