Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

CNBC'ye konuşan Kashkari Haziran ayında faiz konusunda her 2 yönde de karar alınabileceğini belirtti.

Fed yetkilisi; "Bana göre gelecek toplantıda faiz artışı da olabilir veya beklemeye de geçebiliriz. Haziran'da faiz artırmamak sıkılaşma döngüsünün sonuna gelindiğine işaret etmez, daha fazla bilgi almamız gerektiğini anlamına gelir. Temmuz ayında bir faiz artış ihtimali de olabilir." değerlendirmesini yaptı.

Fed yetkilileri geçen 14 ayda agresif faiz artışı yaparak politika faizi yüzde 0'dan yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti. Bu sene faiz artış hızını yavaşlatan ABD Merkez Bankası 3 kez 25'er baz puanlık faiz artışına gitti. Bazı yetkililer 13 - 14 Haziran toplantısında faiz artışına ara verilebileceği mesajları verdi.

ABD'de bazı bankaların iflasıyla sektörde yaşanan krizi kredilerde sıkılaşmaya neden oldu. Politika yapıcılar, sektörde yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. Kashkari kredi koşullarında sıkılaşmaya yol açan bakacılık stresinin fiyat baskılarının azalmasını destekleyebileceğini ancak henüz buna dair işaret görmediğini belirtti.

Kashkari "Enflasyon dinamikleri açısından bakınca Fed Komitesi'nde yer aldığım 7-8 yıllık dönemdeki en belirsiz zamanlardayız. Bu nedenle benim rehberim enflasyon olacak" şeklinde yorum yaptı.

Kashkari sözlerini "Faizde yüzde 6'nın üzerine çıkmamız gerekebilir, hizmet sektöründe neler olup bittiğine bakacağız. Ancak bankacılık stresi enflasyonun düşmesine yol açarsa o zaman faizde zirveye yakın olabiliriz. Henüz kesin olarak bilmiyoruz" şeklinde sürdürdü.

Bullard: 2 faiz artışı daha gerekli

Bugün Florida'da konuşan St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise enflasyonla mücadele için bu sene 2 faiz artışı daha olması gerektiğini savundu.

Fed'in en şahin isimlerinden bir tanesi olan Bullard'ın bu sene FOMC'de oy hakkı bulunmuyor.