Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, yeterli devlet desteği olmazsa Amerika'da toparlanmanın zayıflayacağı uyarısında bulundu ve çok fazla teşviğin sorun yaratmayacağını söyledi.

Powell'ın bu açıklamaları, Cumhuıriyetçilerin büyük çaplı teşvik paketine yönelik muhalefetinin sürdüğü bir ortama geldi. ABD'de işini kaybetmiş Amerikalılara ve küçük işletmelere sağlanan desteğin Temmuz ve Ağustos aylarında sürelerinin dolmasının ardından, yeni bir destek paketi için Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında yürütülen müzakerelerden şimdiye dek bir sonuç çıkmadı.

Powell, İşletme Ekonomisi Ulusal Derneği'nin düzenlediği sanal konferansta yaptığı konuşmada, "Çok az destek zayıf bir toparlanmaya yol açar, hanehalkı ve işletmeler için gereksiz zorluklar yaratır," dedi ve "Tersine, aşırı teşvikten gelebilecek risk, şimdilik, daha küçük olacak gibi görünüyor. Politika adımları nihayetinde ihtiyaçtan daha fazla olursa, bunlar ziyan olmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Powell ve Fed'deki çalışma arkadaşları Mart ayında, koronavirüsten kaynaklanan hasarı gidermek için gösterge faizi sıfır seviyesi yakınına düşürdü. Fed yetkilileri, faizi ekonomi maksimum istihdama geri dönene kadar düşük tutmayı taahhüt etti ve Kongre'ye ilave teşvik paketini onaylama çağrısında bulundu. ABD Kongresi ekonomiyi desteklemek için daha önce yaklaşık 3 trilyon dollar düzeyinde teşviği onaylamıştı.

Powell, konuşmasında, "Toparlanma, eğer para politikası ve maliye politikası, sorun açık bir şekilde geride kalana dek ekonomiye eşgüdüm halinde destek verirse, daha da güçlenecek ve daha da hızlanacak" dedi.

Powell, "Tüketim, genişletilmiş işsizlik sigortası ödemelerinin süresinin dolmasının ardından Ağustos ayında oldukça iyi tutundu. Bu durum, transfer ödemelerinden gelen tasarrufun ekonomik faaliyeti desteklemeye devam ettiğini gösteriyor," dedi ve "Ancak birçok kişi daha uzun bir süre işsiz kalacak gibi görünüyor, bu yüzden muhtemelen ilave desteğe ihtiyaç duyulacak" şeklinde görüş bildirdi.