Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonu dizginleme konusunda görev tamamlanana kadar Fed'in tereddüt etmeyeceğini söyledi.

Perşembe günü katıldığı bir konferansta, “Şu anda güçlü şekilde yaptığımız gibi net bir şekilde harekete geçmeliyiz” diyen Powell, “Ben ve meslektaşlarım izlediğimiz stratejiye kendimizi adamış durumdayız ve bu şekilde devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Fed yetkilileri son 40 yılın en yüksek enflasyonunu kontrol altına almak için faizleri hızla artırmıştı. Powell, 20-21 Eylül’de yapılacak toplantıda Haziran ve Temmuz toplantılarına benzer şekilde 75 veya 50 baz puanlık bir artışa kapıyı açık bıraktı.

Yetkililer önümüzdeki hafta Salı günü önemli bir gösterge olacak olan Ağustos ayı için yıllık enflasyon verisini değerlendirecek. Temmuz ayında yüzde 8,5 olarak gerçekleşen enflasyonda Ağustos beklentisi yüzde 8,1 oldu.

Vadeli piyasalarda fiyatlamalar 75 baz puanlık artışa işaret ediyor

Yatırımcılar son dönemde Fed yetkillerinden gelen şahin açıklamalar sonrası fiyatlamalarını 75 baz puanlık artış yönünde yoğunlaştırdılar. Bu trend Avrupa Merkez Bankası’nın Perşembe günü erken saatlerde 75 baz puan artırması ve ilerleyen dönem için vadeli piyasalarda yapılan fiyatlamaların 75 baz puanlık fiyatlamaları göstermesiyle daha da güçlendi.

ABD ekonomisi, daha yüksek faiz oranlarının konut ve yatırımı olumsuz etkilemesine rağmen, istikrarlı tüketici harcamalarının etkisiiyle iyi bir performans gösterdi. İşgücü piyasası, yüzde 3,7’lik işsizlik oranı ile güçlü kalmaya devam ediyor.

Fed yetkilileri, büyümenin ılımlı olduğu ve enflasyonun düşük istihdam maliyetiyle düştüğü nadir başarılabilen yumuşak iniş gerçekleştirmeyi umuyor. Öte yandan enlasyonun bir yıldan fazla bir süre boyunca yüzde 2'lik hedeflerinin üzerinde kaldıktan sonra gelecekteki fiyatlara ilişkin kamu beklentilerinin yükselmeye başlamasından da endişe duyuyorlar.