Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, son dönemdeki pozitif ekonomik verilere ilişkin temkinli değerlendirmesini sürdürdü ve tekrar ABD ekonomisinin koronavirüs pandemisinin açtığı önemli hasarı giderebilmesi için önünde uzun bir yol olduğunu vurgulamayı tercih etti.

Powell Salı günü TSİ 17:00'de video konferans yoluyla Senato Bankacılık Komitesi'ne yaptığı konuşmada, "Son dönemde, bazı göstergeler ekonomik faaliyette istikrarı ve bazı bölgelerde ılımlı artışı işaret ediyor,"dedi.

Powell, ardından, "Durum bu şekilde, ancak üretim ve istihdam seviyeleri pandemi öncesi seviyelerin oldukça altında ve toparlanmanın zamanlaması ve gücü konusunda ciddi belirsizlik devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fed Mart ortasından bu yana gösterge faizi sıfır seviyesi yakınında tuttu, panikleyen kredi piyasalarını yatıştırmak için trilyonlarca dolarlık tahvil alımı yaptı ve hanehalkı, işletmeler, eyaletler ve yerel yönetimlere pandemiden dolayı meydana gelen güçlüklere karşı destek sağlamak için dokuz acil kredi programı hazırladı.

Powell konuşmasında, ABD merkez bankasının attığı adımları tekrar değerlendirdi ve politika yapıcıların "bu zorlu zamanda ekonomiyi desteklemek için tüm araçları kullanma yolundaki taahhüdünü yineledi.

Fed Başkanı'nın bu değerlendirmeleri, Salı günü sürpriz bir şekilde iyi çıkan ABD tüketici talebi verisinin ardından geldi. ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, perakende satışlar Mayıs ayında yüzde 17.7 artış ile beklenenin oldukça üstünde çıktı ve 1992 yılına kadar giden veriler dikakte alındığında en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

ABD'de 5 Haziran'da açıklanan Mayıs ayı tarım dışı istihdam raporu beklenemedik bir şekilde güçlü çıktı. Ancak, Powell bu raporun ardından yaptığı açıklamada, bu iyi habere temkinli yaklaştı ve Amerikalıları toparlanmanın belirsizliği konusunda uyardı.

Powell, "Ekonomik belirsizliğin büyük kısmı, hastalığın izleyeceği yolun ve bu hastalığı kontrol altına almaya yönelik tedbirlerin etkilerinin belirsizliğinden kaynaklanıyor," dedi ve "Kamuoyu salgının kontrol altına alındığına güvenene kadar , tam bir toparlanma ihtimali düşük" şeklinde görüş bildirdi.

Powell, haftalardır süren pandemi kaynaklı ekonomik aksaklıkların, milyonlarca kişinin uzun süreli işsiz kalmasından ve küçükişletmelerin zarar görmesinden dolayı uzun vadeli hasar riski getirdiğini tekrarladı.

Ekonominin Kalbi

Powell, "Eğer küçük ve orta boy işletmeler ekonomik toparlanmanın yavaşlığından dolayı zor durumda kalırsa, işletmelerden daha fazlasını kaybederiz," dedi ve "Bu işletmeler ekonominin kalbi durumunda ve genellikle nesillerden beri faaliyet gösteriyor" şeklinde konuştu.

Geçen hafta açıklanan projeksiyonlar, Fed yetkililerinin ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 6.5, gelecek yıl ise yüzde 5 büyümesini beklediğini gösterdi.

Bu tahminler, ABD ekonomisi için güçlü bir toparlanma yerine uzun ve istikrarlı bir mücadele bekleyen Başkan Powell'ın yorumları ile uyumlu. Örneğin, politika yapıcılarının medyan tahmini işsizlik oranının bu yılı yüzde 9.3 seviyesinde tamamlayacağını ve 2021'in sonunda yavaş bir şekilde yüzde 6.5'e düşeceğini işaret ediyor.