Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell'ın, bu hafta Capitol Hill'de yapacağı iki konuşmada, ABD ekonomisi ve Kovid-19 hakkında temkinlilik içeren bir mesaj vermesi bekleniyor.

Powell'ın kanun koyuculara yapacağı konuşmada vereceği mesajların, politika yapıcıların 10 Haziran'da gösterge faizi sıfır seviyesinde tutma kararı aldığı ve bu seviyenin 2022 yılında da korunacağının işaretini verdiği toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında yaptığı kötümser değerlendirmeyi büyük ölçüde tekrarlaması bekleniyor.

BMO Capital Markets kıdemli ekonomisti Jennifer Lee, "Bu mesajdan sapmasını beklemiyorum. Eğer bir şekilde tonunu değiştirirse, insanlar bunu eleştirecektir. Demokratlar onu diğerlerinin siyasi isteklerine boyun eğmekle suçlayacaklar" dedi.

Powell Salı günü TSİ 17:00'de video konferans yoluyla Senato Bankacılık Komitesi'nde ve Çarşamba günü yerel saat ile öğle zamanı Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde konuşacak. Kanun yapıcılar, Powell'ın açılış konuşmasının ardından sorular yöneltecek. Bu konuşmalar, Fed'in 12 Haziran'da yayımlayacağı Kongre'ye sunulan yarı yıl para politikası ile bağlantılı.

ABD ekonomisinin pandemiden kaynaklanan kapatmalardan çıkmaya başlaması ile birlikte, son ekonomik verilerin sürpriz bir şekilde parlak bir tablo işaret etmesine karşın, Powell geçen hafta, bir çok Amerikalının işlerinden olmasının ve iş gücü piyasasının, özellikle işten çıkarmalardan en fazla etkilenen azınlıklar için iyileşmesinin uzun zaman alabileceği üzerinde durdu.

Mayıs Sürprizi

Powell, 10 Haziran'da gerçekleştirdiği sanal basın toplantısında, "Mayıs istihdam raporu, elbette, memnuniyet verici bir sürpriz," dedi ve "Bunun gibi daha fazlasını göreceğimizi umuyoruz, ancak dürüst olmalıyız, bu uzun bir yol. Nasıl saydığınıza bağlı olarak, 20 milyondan fazla kişi iş gücü piyasasında yerinden oldu. Biraz zaman alacak" dedi.

Çalışma Bakanlığı'nın Mayıs ayı istihdam raporu, işsizlik oranının yüzde 14.7'den yüzde 13.3'e düştüğünü gösterdi. Ekonomistler bu verinin yüzde 19'a yükselmesini bekliyordu. Ancak Çalışma Bakanlığı, 5 milyon kadar insanın anketlerinde hatalı sınıflandığını ve asıl işsizlik oranının muhtemelen 3 puan daha yukarıda olabileceğini kaydetti. Fakat bu seviye bile beklenenden çok daha iyi.

Powell'ın görüşü ABD Başkanı Donald Trump'ın değerlendirmesinden oldukça farklıydı. Trump istihdam raporunu "Amerikan tarihinin en büyük geri dönüşü olarak niteledi. Trump, işsizlik oranının neredeyse kesin bir biçimde yüksek seviyelerde kalacağı dönem olan Kasım'da yapılacak seçimlerde ikinci kez seçilme konusunda güçlüklerle karşılaşacak.

"Güler yüz"

Powell'ın daha temkinli değerlendirmesi ve basın toplantısındaki genel tonu, Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow tarafından eleştirildi. Kudlow, Powell'ı çok asık suratlı olmakla itham etti.

Kudlow Perşembe günü Fox News'a yaptığı açıklamada, "Powell'ın bu basın toplantılarında birazcık daha güler yüzlü olabileceğini düşünüyorum," dedi ve "Bilirsiniz, şimdi ve sonra biraz güler yüz, birazcık iyimserlik" şeklinde konuştu.

Powell Beyaz Saray tarafından daha parlak bir görünüm sunması yönünde uyarılırken, Fed Başkanı muhtemelen bu hafta Kongre'de, kanun yapıcıları ilave mali teşvik için dikkatli bir şekilde cesaretlendirerek kendi uyarısını yapacak. Powell'ın bu görüşü, Başkan Trump ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile çok daha yakın olduğu bir nokta.

Mali Kavga

Powell siyasi tartışmalardan kaçınmak için dikkatli tutumunu sürdürmek durumunda kalacak. Demokratlar da, özellikle yoğun bütçe açıkları ile karşı karşıya kalan eyaletler ve kentlere yardım amacıyla daha fazla mali adım için bastırıyor, ancak birçok Cumhuriyetçi artan borçlardan endişe duyuyor ve Mayıs ayı istihdam raporunu bekleme için bir sebep olarak gösteriyor.

Powell defalarca Kongre'nin daha fazlasını yapmak zorunda kalabileceğini söyledi, ancak siyasi kavganın içine düşmekten kaçınmak için bu konuyu kısa kesti. Powell, basın toplantısında, işletmeler için daha fazla mali desteğe "ihtiyaç duyulabileceğini" söyledi. Ancak Fed Başkanı aynı zamanda, politika yapıcıların geçen haftaki tahminlerinin ilave mali müdahaleleri büyük ölçüde dikkate almadığını sözlerine ekledi. Powell, "Daha fazla mali destek olsaydı, daha iyi sonuçları daha yakın zamanda görebilirdiniz. Ancak bu Kongre'nin konusu" dedi.

ING Financial Markets'te baş uluslararası ekonomist James Knightley, Powell'ın mali konuda biraz daha bastırmasının kendisini şaşırtmayacağını söyledi.

Knightley, "Bu noktada muazzam zorlu bir sorgulama olacak," dedi ve "Ekonomileri üzerinde yıkıcı etkiler görülen eyaletler için daha fazla mali destek görmezsek" şeklinde görüş bildirdi.