Advertisement
HABERLER ABONE OL

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, ABD-Çin ticaret anlaşmazlığına ilişkin belirsizliğin kendi ekonomik tahminine aşağı yönlü risk oluşturduğuınu ve Fed'e faiz değişikliğine gitme konusunda sabırlı olması yönünde diğer bir neden oluşturduğunu söyledi.

Rosengren Salı günü New York'ta yaptığı konuşmada, "Baz tahminim ticaret anlaşmasına küresel ticarete ya da küresel ekonomilere ciddi bir hasar vermeden varılacağı şeklinde, ancak bu belirsizliğin giderilmesi zaman alabilir" dedi.

Paris merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Salı günü, artan ticaret gerilimine bağlı olarak, 2019 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3.3'ten yüzde 3.2'ye düşürdü. Bloomberg Economics de, ekstrem senaryoya göre, yüksek gümrük tarifelerinn küresel ekonomik üretimi 2021 yılında % 0.6 (yaklaşık 600 milyar dolar) düşürebileceği yolunda bir rapor yayımladı.

Bu risjkklere karşın, Rosengren, ABD ekonomisinin 2019 yılında, halihazırda yüzde 3.6 ile 49 yılın en düşük seviyesinde bulunan işsizlik oranı üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaya yetecek denli büyümesini beklediğini söyledi.

İşsizlik ve enflasyonun Fed'e faiz için uygun bir yol bulma konusunda karışık sinyaller gönderdiğini belirten Rosengren, Fed'in gösterge faizinin yüzde 2.25-2.50 bandında tutulmasından memnun olduğunu sözlerine ekledi.

Rosengren'in bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkı bulunuyor.