Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Fed Başkanı John Williams, daha sıkı para politikasının etkisiyle artan piyasa oynaklığının dikkate alınması durumunda, finansal piyasalardaki likidite koşullarının kötüleşmesinin beklenebileceğini belirtti.

“Küresel ortamda çok fazla belirsizlik var ve birçok şey oluyor. Ayrıca eylemlerimizin para politikasını çok güçlü bir yönde daha normal oranlara doğru hareket yönlendirdiğini görüyoruz ve tahvil piyasası gibi oynaklık yaşanan piyasaların bir kısmını bu kapsamda değerlendiriyorum” ifadelerini kullanan Williams piyasaların bu bilgiyi sindirdiğini söyledi.

Tahvil piyasasında büyüyen makas aralıkları gibi kötüleşen likiditeye dair işaretlere de değinen Williams, bu gelişmelerin piyasalardaki oynaklıkla ilgili olduğunu ve tahvil tarafında piyasa işlevinin bozulduğuna dair herhangi bir işaret görmediğini kaydetti.

Fed, 4 Mayıs’ta yapılan son toplantıda gösterge faiz oranında yarım puanlık artış kararı vererek 2000 yılından bu yana tek seferde en büyük faiz artışını gerçekleştirmişti. Fed Başkanı Jerome Powell da karar sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada Fed’in önümüzdeki iki toplantıda da yarım puanlık faiz artışına gitmeyi planladığını söylemişti.

Williams açıklamasında Powell’ın beyanlarını destekleyerek Fed’in oranları hızla normal seviyelere getireceğini söyleyerek bu planın mantıklı olduğunu belirtti. New York Fed Başkanı bir numaralı görevlerinin enflasyonu aşağı çekmek olduğunu sözlerine ekledi.

ABD yıllık enflasyonu Nisan ayında, son 40 yılın en yüksek enflasyonu olarak kaydedilen yüzde 8,5’luk Mart enflasyonunun hemen altında yüzde 8,3 olarak gerçekleşmişti.