Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Williams'ın Almanya'daki bir sempozyumdaki konuşması için hazırlanan metinde "Bugünkü para politikasındaki hedef belli: Ekonomi gücünü kaybetmeden enflasyonu düşürebilmek. Bu görev zorlu olsa da ulaşılamaz değil" ifadeleri kullanıldı.

Williams yüksek faiz oranlarının PCE enflasyonu bu yıl yüzde 4'lere, 2023'e de yüzde 2.5 civarına, 2024'te ise yüzde 2'lik hedefine ulaşacağına dair senaryo paylaştı. Williams bu yıl büyümenin yüzde 2, işsizlik oranının yüzde 3.6 civarında kalabileceğini belirtti.

Williams konuşmasında tedarik zincirindeki sıkıntıların da zamanla azalacağını öngörerek "Para politikası adımlarımız talep tarafını yavaşlatıyor. Zamanla arz sıkıntılarının da çözüleceğini ABD'de ve dünyada gelecek dönemde arzda artışın başarılabileceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Fed geçen hafta 2000 yılından beri ilk kez 50 baz puanlık faiz artırımı yapmıştı. Başkan Jerome Powell Haziran ve Temmuz toplantılarında da faiz oranlarında 50'şer baz puanlık artışın masada olduğu sinyalini vermişti.

Fed'in de yakın takip ettiği PCE enflasyonu Mart'ta yıllık yüzde 6.6 artmıştı. Bu, 50 yılın en yüksek seviyesi.

Richmond ve Cleveland Fed Başkanı'ndan açıklamalar

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin Maryland'deki konuşmasında Fed'in enflasyonu kontrol altına almak için attığı adımların resesyona neden olmayacağını söyledi.

Barkin "Nötr seviyeye ulaştığımızda enflasyonun istediğimiz seviyede olup olmadığına bakarak ekonomide frene basıp basmama kararını alabiliriz. Gereken neyse yapacağız" ifadelerini kullandı. Barkin enflasyonu düşürmek için 1980'lerdekine benzer bir resesyondan kaçınacaklarını da belirtti.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester da önümüzdeki 2 Fed toplantısında 50 baz puan artışından yana olduğunu söyledi.