Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar, herkesin konuştuğu dijital dönüşümün keyfiyetin ötesine geçmiş kaçınılmaz bir gerçek olduğunu ve Türk sigorta sektörünün 'yeni yıkıcı teknolojilere' hazır olduğunu söyledi. 7 Şubat'ta düzenlenecek olan “Sigorta ve Emeklilik Sektörü Strateji Belirleme Çalıştayı”nda da ana gündem maddelerinden birinin teknolojik dönüşüm olduğunu vurgulayan Çağlar, Bloomberg HT'de Finansal Teknoloji programında yaptığı açıklamada, "Çalıştayda, panelistler arasında yapay zekadan blockchaine ve siber risklere kadar alanında dünyaca isimler yer alıyor. Dünyada yapay zeka nereye gidiyor, dijitalleşme bize ne getiriyor, blockchain uygulamaları gibi dünyada bir çok alanda kullanılan ve kullanılacak teknolojiler bize nasıl bir ufuk açacak bunlar masaya yatırılacak" diye konuştu. 

 

  'ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNDEN ÖTE TEKNOLOJİYİ KİM İYİ KULLANIYORSA O ÖNE GEÇECEK'

Çalıştayda bir başka amaçlarının daha olduğunun altını çizen Çağlar, bir yandan da kamunun dönüşüm süreçlerine hazır bir çalışma amaçladıklarını sözlerine ekledi.  Türkiye'de sigorta şirketlerinin yüzde 72'sinin yabancı sermayeli şirketler olduğunu hatırlatan Çağlar, bu şirketlerin ana hissedarlarının çoğunun da dünyanın önde gelen dev şirketleri olduğunu vurguladı. Bu şirketlerin çok ciddi Ar-Ge ve teknolojik dönüşüm yatırımları yapan şirketler olduğunun altını çizen Çağlar, ana hissedarların bu yatırımlarından ortaya çıkan çıktıkları bir anlamda Türkiye'deki iştiraklerine de ücretsiz olarak sunduklarını söyledi. Bankacılıkta da geçmiş yıllarda benzer durumun gözlendiğini ve ürün çeşitliliği konusunda know how transferinin yapıldığını kaydeden Can Akın Çağlar, "Bu günün dünyasında ise ürün çeşitliliğinden öte teknolojiyi kim iyi kullanıyorsa o öne geçecek. Teknolojiyi iyi kullanmanın da iki ayağı var. Burada da şirketlerin kendi ihtiyaçları için ve müşterilerin ihtiyacı için teknolojiyi iyi kullanmak olarak iki farklı ayak söz konusu. Burada tabi ki önceliklendirdiğimiz müşterilerin ihtiyacı" diye konuştu.

'DİJİTALİN YANINDA, KİŞİLERİN DÖNÜŞÜMÜNÜ DE ÖNEMSİYORUZ'

Bir de kuşak değişimi olduğunun altını çizen Çağlar şöyle devam etti: "Mesala 'Z Kuşağı sigorta'ya nasıl bakıyor bunun anlamaya çalışıyoruz. Sadece teknoloji ayağı değil, bunun müşteri ayağını oluşturan kişilerin de dönüşümünü anlamak çok önemli sektör için." Sigortacılığın teknolojiyi en yoğun kullanan sektör olduğunu belirten Çağlar, hasar belirleme ve ödeme süreçlerinin minimuma indirildiğini kaydetti. Can, "Örneğin bizim ana hissedarımız olan grup ortalama 3 dakika olan hasar ödeme süresini daha nasıl düşürürüzü çalışıyor şu anda. Ve bu knowhow'ı bize transfer edecekler. Bu Türkiye'nin aslında para vermeden aldığı bir kazanım olara bakmak lazım" diye konuştu.

'BÜYÜK VERİNİN EN FAZLA KULLANILDIĞI SEKTÖRLERDEN BİRİYİZ'

Sigortanın big data yani büyük verinin en fazla kullanıldığı sektörlerden biri olduğunu vurgulayan çağlar, "Örneğin yapay zeka uygulamamız ile mevcut portföy içinde yeniden sigorta alma ihtimali düşük müşterilerimizi analiz ediyoruz ve onlarla temasa geçebiliyoruz. Yani kişilerin duygularını artık rakamlara döküp, analiz edip ve ona yönelik satış stratejilerini geliştirecek kadar sigorta sektörü datayı kullanıyor."

'BLOCKCHAIN EVRENSEL NOTERLİK GİBİ BİR PLATFORM'

Blockchain teknolojisine de değinen Çağlar, blockchainin bir anlamda evrensel noterlik gibi bir platform olduğunu, sadece sigorta sektörü için değil bir çok sektör için de oyunu değiştirecek yaklaşımlar olduğunu söyledi.