Advertisement
HABERLER ABONE OL

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, "NATO üyeliği için resmen başvuracağız" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Finlandiya'nın NATO üyeliğine başvuracağını söyleyerek, "Bu güvenliğimizi en yüksek seviyeye çıkaracak" dedi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı pazar günü yaptığı açıklamada, Finlandiya’nın NATO üyeliği için başvuracağını, on yıllardır askeri tarafsızlık politikasına sahip olan İskandinav ülkesi için tarihi bir hamle yapacağını söyledi.

Başbakan Sanna Marin ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, Rusya’nın Şubat ayında benzeri görülmemiş bir şekilde Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından NATO üyeliğinin Finlandiya’nın güvenliğini “maksimize edeceğini” söyledi.

Marin, “Bugün önemli bir karara ulaştık” diyerek, bunun “güçlü bir yetkiye dayandığını” da sözlerine ekledi.

Resmi başvuru önümüzdeki hafta yapılacak.

Finlandiya, Rusya ile 830 millik bir sınırı paylaşıyor; askeri ittifaka katılırsa, Rusya’nın NATO topraklarıyla paylaştığı kara sınırı kabaca iki katına çıkacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin NATO sürecine ilişkin "Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz" görüşünü belirtmiş, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, Finlandiya ve İsveç'in olası NATO üyeliğine ilişkin, Türkiye'nin endişelerini bildirdiğini, bir uzlaşı için şartların bulunacağına inandığını söylemişti.