Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin perşembe günü yaptıkları açıklamada, NATO üyeliğinden yana olduklarını söylediler.

İki lider “Finlandiya gecikmeden NATO üyeliğine başvurmalı” açıklamasını yaptı.

Finlandiya’da savunma politikasındaki bu değişim Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü geniş çaplı savaşın ardından geldi. Bir başka İskandinav ülkesi İsveç de benzer bir karara hazırlanıyor.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin NATO üyeliğine başvurma niyetini beyan eden açıklamanın ardından, "gelecekteki müttefik olarak NATO'yu daha da güçlendireceklerini" söyledi.

"Sorunsuz ve hızlı olur"

Üyelik başvurusunu birkaç güne kadar açıklayacağı belirtilen Finlandiya için NATO'dan destek geldi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu yapması halinde memnuniyetle karşılanacağını, üyelik sürecinin hızlı olacağını açıkladı.

Stoltenberg, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin'in "gecikmeden NATO üyeliğine başvurulması gerektiğini" bildiren ortak açıklaması hakkında yazılı değerlendirmede bulundu.

NATO'nun karara saygı gösterdiğini vurgulayan Stoltenberg, "Finlandiya, üyelik başvurusu yapmaya karar verirse NATO'da memnuniyetle karşılanacak, katılım süreci sorunsuz ve hızlı olacaktır. Finlandiya, NATO'nun en yakın ortaklarından biri, olgun bir demokrasi, AB üyesi ve Avrupa-Atlantik güvenliğine katkı sağlayan önemli bir ülkedir." ifadelerini kullandı.

Kremlin: Rusya için tehdit

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Finlandiya’nın NATO’ya girmesinin Rusya için tehdit olduğunu söyledi.

NATO’nun genişlemesinin, bölgedeki güvenliği ve istikrarı artırmadığını savunan Peskov, "Rusya’nın, Finlandiya’nın NATO girişiyle ilgili yanıtı, NATO askeri altyapısının sınırlardaki ilerleme derecesine bağlı olacak." dedi.

Peskov, Rusya’nın durumu analiz edeceğini ve güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri alacağını sözlerine ekledi.