Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Cuma günü yaptığı açıklamaya göre ABD'nin not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekti. Bu durum, Washington'daki yasa yapıcıların pandeminin ekonomik etkileriyle mücadelede daha fazla harcama yapmayı değerlendirdiği bir dönemde ABD'nin kötüleşen kamu maliyesine dikkat çekiyor.

Açıklama notunda ABD'nin kamu finansmanındaki bozulmanın ve inandırıcı bir mali konsolidasyon planı olmadığının altını çizen Fitch, ülke notunu değiştirmeyerek "AAA" seviyesinde bıraktı. Fitch'in değerlendirmesinde "Yüksek mali açık ve borç, koronavirüsün neden olduğu büyük ekonomik şok öncesinde halihazırda orta vadeli bir yükseliş patikası izliyordu. ABD'nin geleneksel kredi gücü aşınmaya başladı." dendi.

ABD'de işsizlik yükseldi ve ekonomi gelmiş geçmiş en kötü çeyreklik performansını gösterdi. Pandemiden kaynaklı kapanmaların etkisiyle dünyanın en büyük ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 32.9 küçüldü. Enfeksiyonlar birçok eyalette hala hızlı bir şekilde yayılıyor ve virüsün görünüm üzerindeki etkisi devam edecek gibi görünüyor.

Kongre'nin desteği ABD ekonomisinin son aylarda su üzerinde kalmasını sağlamıştı. Ancak bundan sonraki adımlar toparlanma patikasının belirlenmesi yönünden kritik önemde olacak. Ek 600 dolarlık haftalık işsizlik hakkı gibi hayati önemdeki tedbirlerin süresi doluyor. Ancak yasa yapıcılar yeni bir teşvik paketi konusunda pek fazla ilerleyebilmiş değiller.

Yeni tedbirler üzerinde anlaşılması durumunda ise, bu kez, ekonominin desteklenmesinin yanında ülkenin borç yükü artacak ve Fitch'in dikkat çektiği mali açık büyüyecek. Bununla birlikte Kongre'nin paket üzerinde anlaşacağına dair herhangi bir sinyal henüz yok.