Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, OYAK'ın IDR kredi notunu "BB"den "BB-"ye indirdi, görünümü ise "negatif" olarak belirledi.

Not indiriminin, OYAK'ın notunun BB- seviyesindeki ülke tavanının üzerinde konumlanmak için yeterli yapısal iyileştirmelere sahip olmadığı yönündeki revize edilmiş kurum görüşünü yansıttığı belirtildi.

Raporda, "OYAK'ın Türk ekonomisinin etkisine dikkate değer ölçüde açık olması grubun IDR notunun Türkiye ülke tavanıyla sınırlı olması anlamına geliyor. Görünüm, ülke tavanının IDR ile aynı doğrultuda hareket ettiğini varsayarak, ilerideki muhtemel not adımları ile ülke notu değişikliğinin muhtemel korelasyonunu yansıtıyor.

Buna karşın, koronavirüs pandemisinden kaynaklı strese rağmen güçlü yatırım yapılabilir araçlarla uyumlu kredi-değer (LTV) rasyoları ve enerji sektöründeki son yatırımları ile OYAK'ın kredi profilinin gücünü koruduğu ifade edildi.

Bunun sonucunda OYAK'ın karışık gelir akışı (BIRS) notu "B+"dan iki kademe artırılarak "BB" IDR'ye ulaştığı, ancak şimdi "BB-" ülke tavanıyla sınırlı olduğu belirtildi.