Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fitch EMEA Ülke Notları Grubu Direktörü Ed Parker, Bloomberg HT'den Ceren Dilekçi'nin sorularını yanıtladı.

Türkiye ekonomisinin güçlü ve zayıf yanlarını sıralayan Parker kamu borcunun düşük olması, özel sektörün canlılığı ve yüksek büyüme potansiyelinin güçlü tarafları olduğunu, bunun yanı sıra yüksek ve oynak enflasyonun, makro ekonomik dengesizliklerin ve politik oynaklığın ekonominin zayıf tarafları olduğunu ifade etti.

2020'de Türkiye'de % 3 civarında büyüme beklediklerini söyleyen Parker, "enflasyonun da gelecek yıl sonunda % 12 civarında olmasını bekliyoruz" dedi. Parker Türkiye ekonomisinde son 18 ayda büyük bir iyileşme olduğunu, ekonominin yeniden dengelendiğini, enflasyonun tek haneye indiğini, cari dengenin fazla verdiğini, ekonominin tekrar büyümeye geçtiğini söyledi. Parker "sermaye akışları da durmadı. Ekonomide güçlü bir ilerleme kaydedildi. Ancak YEP hedeflerine hiçbir zaman yaklaşılamadı." şeklinde konuştu.

Merkez Bankası'nın bundan sonra faizleri agresif biçimde indirmesinin risk olacağını kaydeden Parker, "Enflasyon keskin biçimde düştü, reel faiz yüksekti yani Merkez Bankası'nın faiz indirimi için alanı vardı. Ancak bundan sonra agresif indirimler olursa Lira yeniden zayıflayabilir. Merkez Bankası makro ekonomik dengeye zarar vermemek için dikkatli indirimler yapmalı" ifadelerini kullandı.