Advertisement

Ford Otosan'ın 2021 net kârı 6,69 milyar TL’lik beklentiyi aşarak 8,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirket 2021 yılında satış gelirlerini bir önceki döneme göre yüzde 44 artırarak 71,1 milyar TL’ye çıkardı.

Yurt dışı satışlarını yüzde 57 artırarak 54,5 milyar TL’ye çıkaran Ford Otomotiv, yurtiçi satışlarını ise yüzde 12 artırarak 16,5 milyar TL’ye çıkarttı. Şirketin faaliyet kârı ise geçen yıla göre yüzde 96 artarak 9,4 milyar TL oldu.

2021 yılında toplamda 361 bin 600 otomobil satan Ford, bunun 288 bin 500’ünü yurtdışına ihraç etti. Şirketin kapasite kullanımı yıllık 4 puan artarak yüzde 76 olurken dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre 26 puan azalarak yüzde 82 oldu.

Şirket tarafından yapılan değerlendirmede ise 2021 yılında kârlılığın güçlü seyrettiği, bunun sebeplerinin ise çip krizine rağmen elde edilen ihgüçlü ihracat performansı, fiyatlama disiplini, maliyeti azaltıcı önlemler ve etkin gider yönetimi, kur etkisi ve maliyet artı ihracat anlaşmalarının olduğu belirtildi.

Şirket 2022 yılında toplam otomotiv pazarı büyüklüğünün 800-850 bin arasında olmasını beklerken perakende satışların 90-100 bin arasında olmasını, ihracatın 350-360 bin arasına ulaşmasını ve yatırım harcamalarının ise 620-670 milyon euro seviyesine ulaşmasını öngörüyor.

Altın fiyatları, Rusya’nın bazı birliklerini Ukrayna sınırından çekeceğini açıklaması sonrasında 8 ayın zirvesinden geriledi. Gram altın da dolar kurundaki sınırlı hareketten dolayı küresel altın fiyatlarındaki seyri takip etti.

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı toplantı sonrası Ukrayna ve diğer başlıklarla ilgili açıklamalarda bulundu. Avrupa'da savaş istemediklerini belirten Putin bu nedenle güvenlik taleplerini içeren bir teklif mektubu sunduklarını fakat bu taleplerine yapıcı bir cevap alamadıklarını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden ise Rusya Savunma Bakanlığının bazı birliklerin Ukrayna sınırını terk ettiğini söylemesi üzerine, "Bu iyi bir haber olurdu ancak Rus askeri birimlerinin ana üslerine döndüğünü henüz teyit etmedik. Bizim analistlerimiz Rusların hala tehdit edici bir konumda olduğunu belirtiyor." dedi.

ABD'nin her zaman diplomasiden yana olduğunu dile getiren Biden, "Diplomasinin başarıya ulaşması için ona her türlü şansı vermeliyiz." diye konuştu.

Ons altın fiyatı

Yatırımcıların Ukrayna’dan kaynaklanan jeopolitik gerginliklere ağırlık vermesiyle yükselişe geçen ons altın, salı günü 8 ayın en yüksek seviyesine 1.878 dolar civarına tırmanmıştı. Rusya’nın tansiyonu düşüren açıklamaları sonrasında yüzde 1’e yakın değer kaybeden ons altın, çarşamba günü 1.853 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın geçen hafta çoğunlukla 800 TL’nin sınırında işlem görürken cuma günü küresel altın fiyatlarındaki yükselişle 810 TL’ye kadar yükselmişti. Dolar kurundaki yatay seyirden dolayı küresel altın fiyatlarındaki hareketleri takip eden gram altın, çarşamba günü 810 TL seviyesinde işlem görüyor.

Ukrayna’daki gerilimin Rusya’nın kısmi geri çekilme adımıyla yumuşaması piyasalara olumlu yansıdı.

Hisse senetleri piyasaları Asya Pasifik’te geniş çaplı bir ralli yaşıyor.

Salı gününü yüzde 1,6 ve yüzde 2,5 yükselişle kapatan S&P 500 ve Nasdaq’da ise vadeliler sabah saatlerinde hafif geriliyor.

Ukrayna’da tansiyonun bir parça düşmesiyle petrol hafif geriledi. Brent petrol nisan kontratı varil fiyatı yüzde 0,2 düşüşle 93 dolarda dengelendi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 2’nin üzerinde kalmayı sürdürüyor.

Bloomberg Dolar Endeksi 1.177 seviyesinde yatay.

Ukrayna krizinde diplomasi seçeneği öne çıkıyor

Rusya’dan gelen Ukrayna sınırından çekilme açıklamalarına ABD şüpheli yaklaşıyor. ABD Başkanı Joe Biden Rusya’nın Ukrayna’yı ilhak etmesinin mümkün olduğunu, Rus askerlerinin Ukrayna’yı tehdit eden bir pozisyonda kalmayı sürdürdüğünü söyledi.

Biden, Kremlin’den pazartesi günü gelen “diplomasinin hala mümkün olduğu” görüşüne katıldığını belirtirken, “Ancak Ukrayna dahil olmak üzere, ülkelerin sınırlarını korumak gibi temel haklarını feda edemem” açıklamasını yaptı.

Rusya, Batı ve Güney askeri bölgeleri birimlerinin tatbikatlarını tamamlamalarının ardından kalıcı üslerine dönmeye başladığını açıklamıştı.

Askeri analistler ise bu açıklamaya şüpheyle yaklaşıyor. International Institute for Strategic Studies’ten Henry Boyd’a göre anlamlı bir çekilme olması için tank gibi ağır araçların bölgeden ayrılması gerekiyor. Öte yandan, birçok Ukrayna kurumu ve bankası siber saldırıya uğrarken, ABD siber saldırıların araştırılması ve saldırılara yanıt verilmesi için Ukrayna’ya yardım teklif etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 17 Şubat perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Piyasalar Merkez Bankası’nın faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tutmasını beklerken banka en son Aralık ayındaki toplantıda politika faizinde değişiklik yapmıştı.

Eylül ayında faiz indirim döngüsüne başlayan Merkez Bankası, Eylül’den Aralık ayına kadar 500 baz puan indirerek politika faizini yüzde 19 seviyesinden yüzde 14’e kadar çekmişti. Aralık ayından bu yana faizi sabit tutan Merkez Bankası’nın önümüzdeki toplantıda da politika faizini sabit bırakması bekleniyor.

Bloomberg HT faiz kararı anketi sonuçlandı

Bloomberg HT'nin 20 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette medyan beklenti politika faizinin değişmeyerek yüzde 14'te bırakılması yönünde.

Ankete göre yıl sonu faiz beklentisi de yüzde 14 seviyesinde. En düşük tahmin veren kurum TCMB’nin yıl sonuna kadar politika faizini yüzde 9’a indirmesini, en yüksek tahmini paylaşan kurum ise yıl sonunda politika faizinin yüzde 22 seviyesinde oluşmasını bekliyor.

Yabancı kurumlar da politika faizinde değişiklik beklemiyor

Deutsche Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda Merkez Bankası’nın politika faizini Şubat ayındaki toplantıda sabit bırakacağını fakat piyasa koşullarının TCMB’yi ilk çeyreğin sonlarına doğru faiz artırımına zorlayacağını düşündüklerini belirtti.

Unicredit, politika faizinin yüzde 14 seviyesinde sabit tutulmasını beklediğini ve Merkez Bankası’nın bu yıl faizleri daha da indirmeyi deneyebileceğini söyledi.

Societe Generale de Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Londra ziyaretinde Türk lirasının istikrara kavuşmasına yaptığı vurgunun altını çizerek Merkez Bankası’nın politika faizini ve gelecek aylarda da bir faiz indirimi olmayacağını düşündüğünü dile getirdi.

Merkez Bankası faiz kararı tarihleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2022 yılının kalanına ilişkin açıkladığı faiz kararı tarihleri ise şöyle:

  • 17 Mart 2022
  • 14 Nisan 2022
  • 26 Mayıs 2022
  • 23 Haziran 2022
  • 21 Temmuz 2022
  • 18 Ağustos 2022
  • 22 Eylül 2022
  • 20 Ekim 2022
  • 24 Kasım 2022
  • 22 Aralık 2022