Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fransa, koşulları beğenmediği takdirde İngiltere ve Avrupa Birliği arasındaki ticaret anlaşmasını veto edebileceğini söyleyerek AB müzakerecilerinin üzerinde daha fazla taviz vermemeye yönelik bir baskı oluşturmuş oldu.

Çarşamba günü birliğin 27 üye ülkesinden elçilerin bulunduğu toplantıda Fransız elçi Brexit’in Baş Müzakerecisi Michel Barnier’e aylardır müzakere ettiği anlaşmanın sadece AB liderleri tarafından veto edilmek üzere yapıldığını görmenin ne kadar üzücü olacağını söyledi.

Barnier ise elçilerden gelen taslak metni inceleme taleplerini geri çevirdi. Bunun üzerine elçiler anlaşma metnini inceleyecek yeterli zamana sahip olamayacakları konusunda endişelerini dile getirerek çok fazla şeyin çok az bir zaman sıkışabileceğini belirtti.

Anlaşmaya varılırsa tüm AB liderleri açık bir şekilde anlaşmayı onaylamak zorunda, bu da Barnier’in tüm üye devletleri aynı çizgide tutmayı başarması anlamına geliyor.

Dokuz aylık süreçten sonra müzakereler en hassas noktasına ulaşırken iki taraftan yetkililer de anlaşmanın önümüzdeki birkaç gün içerisinde gerçekleşebileceğini düşünüyorlar.

Fransa’nın başını çektiği ülkeler, Barnier’in İngiltere’ye balıkçılık ve haksız rekabeti engelleme konularında çok fazla taviz verdiğini düşünüyor.

Brüksel’de internet üzerinden gerçekleştirilen toplantıda da Fransız elçi Barnier’i son tarih yaklaştığı için çok fazla taviz verdiği konusunda uyardı.

Fransa ile birlikte Belçika, Hollanda ve Danimarka elçileri de taslak metni görmek ve önceden inceleme yapacak yeterli süreye sahip olmak için uğraşıyor.