Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Fransa’da grev yayılıyor

Fransa'da grev yayılıyor

Fransız enerji şirketi TotalEnergies ile CGT (Genel Emek Konfederasyonu) maaş konusunda yapılan görüşmelerde anlaşmaya varamadı. Grev devam ediyor.

Giriş: 14 Ekim 2022, Cuma 16:44
Güncelleme: 14 Ekim 2022, Cuma 17:58

Fransız enerji şirketi TotalEnergies ile haftalardır süren grevin merkezinde olan CGT (Genel Emek Konfederasyonu), Perşembe gecesi maaş konusunda yapılan görüşmelerde anlaşmaya varamadı.

Dört rafineri ve bir depodaki grevler Cuma günü itibariyle devam ediyor.

CGT temsilcisi Alexis Antonioli, sendikanın görüşmelerden ayrılmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada “Masadaki teklifler açıkça yetersizdi.” dedi.

CGT, şirketin küresel enerji krizinden beklenmedik şekilde elde ettiği kazançları ve enflasyonun artmasını sebep göstererek maaşların yüzde 10 artmasını talep ediyor.

Öte yandan bundan birkaç saat sonra, daha ılımlı olan CFDT (Fransız Demokratik İşçi Konfederasyonu) ve CFE-CGC (Fransız Yönetim Konfederasyonu - Genel Yöneticiler Konfederasyonu) sendikaları, TotalEnergies ile anlaşmaya vardı.

CFDT’nin toplamda 875 bin ve CFE-CGC’nin toplamda 140 bin, anlaşmaya varamayan CGT’nin ise toplamda 710 bin üyesi bulunuyor.

Eğer sendika üyeleri de kabul ederse gerçekleşecek olan anlaşmaya göre, işçilerin maaşı yüzde 7 artacak.

Yasal olarak, TotalEnergies maaş konusunda diğer sendikalarla anlaşmaya vardığı takdirde, CGT ile de anlaşmaya varmak zorunda değil. Fakat bu grevin sona ereceği anlamına gelmiyor.

Total’in rakibi olan ExxonMobil’in iki rafinerisindeki grevler, daha ılımlı sendikaların çoğunlukta olmasına rağmen, anlaşmaya varıldıktan sonra devam etmişti. Konuya yakın kaynaklara göre, bu durum sadece hükümet müdahalesinin durumu çözebileceğini gösteriyor.

Fransa Enerji Bakanı Agnes Pannier-Runacher, bu noktada daha fazla talepte bulunmayacaklarını, fakat TotalEnergies patronlarının ve CGT yetkililerinin anlaşmazlığa rağmen görüşmelere devam etmeleri gerektiğini ve Total’in maaşları artırması gerektiğini belirtti.

Antonioli, “ExxonMobil’de olduğu gibi, CGT dışındaki sendikalar anlaşmaya varırsa, hareketiniz yavaşlar mı?” sorusunu “Bu, grev yapan işçilerin düşüncesini değiştirmez.” şeklinde yanıtladı.

Yayılma etkisi

Fransa hükümeti tarafından sağlanan istatiklere göre, Fransa’daki her üç benzin istasyonunun biri tedarik sorunu yaşıyor. Buna ek olarak birçok benzin istasyonunun stoğu tamamen tükenmiş durumda.

Ülkenin kuzeyindeki Hauts-de-France ve Paris bölgelerinde çalışanlar işlerine gitmekte zorluk çekiyor ve insanlar planladıkları yolculukları iptal etmek zorunda kalıyorlar.

Fransa’nın ikinci büyük sendikası olan CGT, hareketin ölçeğini büyütmeyi ve rafineri işçilerinin protestolarını, ülke çapında farklı sektörlerde yapılacak geniş çaplı bir eylemin başlangıç noktası olarak kullanmayı istiyor. Bunun ülkenin altyapısına zarar verme ihtimali üzerinde duruluyor.

Fransız elektrik şirketi EDF’in nükleer reaktörlerinde halihazırda devam eden greve ek olarak, demiryolu ve otomotiv sektörlerinde çalışan işçilerin sendikaları da, Salı günü greve başlamayı planlıyor.

Euro Bölgesi'nin ikinci büyük ekonomisinde yükselen enflasyon ve azalan alım gücü nedeniyle sosyal gerginlik artmasıyla enerji sektöründeki krizin, diğer sektörlere de yayılabileceği düşünülüyor.