Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fransa, ABD ile yeni dönemde ticari anlaşmazlıkları çözmeye öncelik verecek.

Le Maire, Reuters Next konferansındaki konuşmasında, salgın döneminde bir kriz yaşadıklarını, ticari yaptırımların Fransız ekonomisi üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ve bir ticaret savaşının ABD ve Avrupa'nın çıkarına olmadığını söyledi.

Le Maire verdiği demeçte, “Biden yönetiminden tarifelerle ilgili sorunun nasıl çözülebileceğine dair bir işaret almadığını ancak Şubat ayında Washington'u ziyaret etmeyi umduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Avrupa Birliği ile uçak sübvansiyonları konusunda 16 yıldır devam eden anlaşmazlığın çözümlenememesi ve Fransa'nın Amerikan teknoloji devlerine dijital hizmet vergisi getirmesi sebebiyle, Fransa’dan ithal edilen şarap ürünleri üzerindeki vergiyi artırmıştı.

ABD’den Fransa’ya misilleme

Fransa Ulusal Meclisi, Google, Apple, Facebook, Amazon gibi internet devlerinin ülkede elde ettiği gelir üzerinden vergilendirilmesini öngören yasa tasarısını 11 Temmuz'da onaylamıştı. Yasaya göre internet devlerinin, Fransa'da elde ettiği gelir üzerinden yüzde 3 vergilendirilmesine karar verildi.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer bu kararın hemen ardından, Fransa'dan ithal edilen 2,4 milyar dolarlık şampanya, şarap, el çantası, peynir ve bazı diğer ürünlere yüzde 100'e varan gümrük vergisi getirmeyi düşündüklerini açıklamıştı.