Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Fransa’nın elektrik üretim kapasitesini 480 megavat artıracak olan, ülkenin ticari ölçekteki ilk deniz üstü rüzgar santrali üretime başladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başlamasının ardından, Avrupa enerji kaynaklarını güvence altına almaya çalışıyor.

Fransa’nın Batı kıyısının yaklaşık 20 kilometre açığında bulunan ve 80 rüzgar türbininin bulunduğu Saint-Nazaire adındaki deniz üstü rüzgar santrali, Loire-Atlantique bölgesinin yıllık elektrik harcamasının yüzde 20’lik kısmını oluşturan, yaklaşık 400 bin eve yenilenebilir elektrik sağlayacak.

Proje, Fransız devletinin sahibi olduğu EDF’in alt şirketi EDF Renewables, Kanadalı Enbridge şirketinin alt şirketi EIH Sarl ve Kanada devletinin sahibi olduğu yatırım şirketi CPP Investments ortaklığında yürütülüyor.

Kuzey Amerika petrol boru hattı ağı ile tanınan Enbridge, yenilenebilir enerji portföyünü büyütüyor. Şirketin, Fransa’da inşaat aşamasında olan üç diğer rüzgar enerjisi projesinde daha ortaklığı bulunuyor.

Enbridge’in CEO’su Al Monaco, yenilenebilir enerjinin, şirketin stratejisinin büyük bir parçası olduğunu ve yeşil enerjiye olan güçlü talep nedeniyle Avrupa’nın 100 gigavatlık bir fırsat yarattığını belirtiyor.

Tamamlanması 10 yıl süren Saint-Nazaire projesini ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’daki yenilenebilir enerji projelerinin tamamlanması için gereken süreyi yarıya indirme sözü verdi.

Fransa, 2030 itibariyle enerjisinin üçte birini yenilenebilir kaynaklardan üretmeyi hedefliyor. Macron da Fransa’da 2050 itibariyle yaklaşık 50 deniz üstü rüzgar santrali olmasını istediğini söylüyor.

EDF Renewables’ın CEO’su Bruno Bensasson, “Geçtiğimiz 10 yıl içinde bu proje, Fransa’nın deniz üstü rüzgar enerjisi sektörünün inşa edilmesine katkı sağladı ve hem inşa hem de işletme sürecinde önemli ölçekte iş oluşturulmasını sağladı” dedi.

Deniz üstü rüzgar santralinin işletilmesinde ve bakımında yaklaşık 100 kişi çalışmaya devam edecek.