Advertisement
HABERLER ABONE OL

Von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Almanya'nın ev sahipliğinde Elmau Sarayı'nda düzenlenen G-7 Liderler Zirvesi'nde, liderlerle ortak basın açıklaması yaptı.

Dünya ekonomisinin Kovid-19 salgınıyla sarsılmasından sonra iyileşme sürecine girmişken Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşla gıdadan enerjiye fiyatların yükseldiğini belirten von der Leyen, G-7 liderlerinin bu nedenle buluştuğunu ancak iklim değişikliği, dijitalleşme, sağlık ve güvenlik alanlarında da çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Von der Leyen, yapılması gerekenin birlikte çalışmak olduğunu, AB'nin dünyadaki yatırım açığına "Küresel Geçit" projesiyle katkıda bulunduğunu ifade etti.
AB'nin 2027'ye kadar Küresel Geçit projesi kapsamında 300 milyar euro sağlayacağını anımsatan von der Leyen, bunun "kaliteli ve sürdürülebilir altyapı, sağlık altyapısı, günlük hayatı iyileştiren, sahadaki topluluklara gerçek fayda sağlayan yatırımlarda" kullanılacağını aktardı.

"Kollektif gücümüzü uygun hale getireceğiz"

Von der Leyen, G-7 olarak birlikte daha fazla yatırım yapmaları ve yatırım projeleri için alternatif sunmaları gerektiğini ifade ederek, "Kolektif gücümüzü en uygun hale getireceğiz çünkü gelişmekte olan ortaklarımıza bir seçenekleri olduğunu göstermek ve kalkınma ihtiyaçlarını karşılamak için dayanışma içinde adım atmayı amaçladığımızı göstermek için dünyaya yatırım anlamında olumlu ve güçlü bir mesaj vermek bize bağlı." diye konuştu.

Michel de AB'nin gelişmekte olan ülkelerle iş birliğinde liderlik ettiğini, bu ülkelere küresel yardımların yüzde 46'sının tek başına AB tarafından sağlandığını söyledi.
"Neredeyse 70 milyar euro daha fazla barış, refah ve kalkınma sağlamak için dünyanın her yerine gidiyor." diyen Michel, AB'nin ayrıca eğitim, sağlık ve araştırma alanlarına da yatırım yaptığını dile getirdi.
Michel, Küresel Geçit kapsamında Afrika'da yapılan somut yatırımlara değinerek, 150 milyar euronun bunlara ayrıldığını anımsattı.

ABD'den 200 milyar dolar

Biden, Almanya'nın ev sahipliğinde Elmau Sarayı'ndaki G-7 Liderler Zirvesi'nde düzenlenen ortak basın toplantısında "Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı" planını açıkladı.

Gelişmekte olan ülkelerin salgın gibi küresel şoklarla karşı karşıya kaldığında temel altyapıdan yoksun olduğuna ve bu nedenle krizlerin etkilerini daha derin hissettiğine dikkati çeken Biden, bu durumun sadece insani bir endişe değil herkes için ekonomik ve güvenlik kaygıları yarattığını belirtti.
G-7 ülkelerinin gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir altyapının sağlanabilmesi için finansal yardımlarını artıracağını belirten Biden, ABD'nin gelecek beş yıl içinde "Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı" programına 200 milyar dolar ayıracağını açıkladı.
Biden, gelişmekte olan ülkelere küresel altyapı yatırımı için 2027'ye kadar G-7 ülkeleri ile toplam 600 milyar dolar ayrılacağını söyledi.