Advertisement
HABERLER ABONE OL

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, katıldığı Bloomberg HT yayınında, Haziran ayından geçerli olmaya başlayacak doğalgaz ve elektrik zamları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Kileci, doğalgazdaki fiyat artışlarının elektrikle birlikte ciddi etkisi olacağını belirterek, enerji zamlarının enflasyon üzerindeki etkisiyle de maliyetleri etkileyeceğini ve bu maliyetlerin aşağı çekilmesi gerektiğini belirtti.

Özellikle elektrikte Döviz karşılığı göz önüne alındığında üretici, sanayici ve ihracatçının faaliyetlerinin etkileneceğinin altını çizen Kileci, "Bu zamlar oluyor, keşke olmasa ama enerji dünyada artık pahalı bir hale geldi. Biz de payımıza düşeni alıyoruz. Ancak bizim burada finansmana erişimde ciddi problemlerimiz var. Finansal sorunların çözülmesi gerekiyor. Üretici, sanayici ve ihracatçının finansmana, kaynağa kolayca ulaşması gerekiyor. Doğru fiyatlama ile kaynağa ulaşamazsak sorunlar büyür" diye konuştu.

Faaliyetler üzerindeki baskılar azaltılmalı

Maliyetlerin aşağı çekilmemesi durumunda zor koşullarda kazanılan avantajların kaybedilmesi riski olduğunu dile getiren Kileci, "İhracatçılar olarak pandemi zamanında önemli avantajlar elde ettik. Şimdi finansamana kolay ve doğru fiyatlama ile ulaşamazsak, artan maliyetlerle elde edilmiş avantajları birden bire kaybedebiliriz.

"Faaliyetler üzerindeki basıkıları azaltmak gerekiyor" diyen Kileci, başlarda sanayicinin kolay ve ucuz finasman kullandığını ancak şu an kaynak konusunda büyük sorunlar yaşadığının altını çizdi.

Kileci, faiz ve kur üzerindeki baskıların kabul edilebilir sınırlarda olması gerektiğini de sözlerine ekledi.