Advertisement
HABERLER ABONE OL

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı arasındaki stokçuluk tartışmalarını değerlendiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, bu konunu yüksek sesle tartışılmasının çok da kötü olmadığını belirtti.

Bloomberg HT yayınına katılan Kileci "Finansman konusu artık yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Bunların konuşulması ve tartışılması gerekiyordu. Bu çok negatif bir durum değil. Biz sanayi tarafında haklıyız. Finansman tarafında ciddi sıkıntılar yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun da haklı olduğunu haklı olduğunu söyleyen Kileci, "Söylediğine göre kredi alıp Döviz stoklayanlar var. Bunlar yanlış kullanıyor. Ama bunlar kimler bizler bilmiyoruz. Hiçbir sanayici, hiçbir ihracatçı ihtiyacının dışındaki finansmanla ilgilenmez. İhtiyacının dışındaki finansman dışında döviz stoklayamaz. Bu insan sanayici ya da ihracatçı olamaz" değerlendirmesini yaptı.

Kileci, "Bizler işimizle ülkemize fayda sağlamaya çalışan insanlarız. Eğer böyle insanlar varsa bunların kesinlikle ayrıştırılması lazım" dedi.

"Kazanmak zor kaybetmek kolay"

Geçen 10 yıl içinde finansmana kolay erişimle iyi işlerin yapıldığını dile getiren Kileci, "Bizim sistemlerimiz çalışmaya üretmeye ve sürekli olarak satış yapmaya göre planlanmış sistemlerdir. Bunu yavaşlatan etkenler olabilir. En büyük sakıntı finansman. Bizler geçen 10 yıl içinde finansmana erişim ile iyi işler yaptık. Finansman birden bire kesildiği zaman sanayi ve üretim tarafında ciddi sıkıntılar beklenir. Bu sıkıntıya bir ide dünyadaki resesyon eklendiği zaman sıkıntı büyüyor.

Bu ülkenin sanayicisi, ihracatçısı geçen 15-20 yıl içinde büyük fedekarlıklarla bir yere geldi. Pandemi ile önemli bir fırsat yakaladı. Kazanmak zor, kaybetmek kolay... Biz bunu kaybetmek istemeyiz." diye konuştu.