Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Avrupa ile Rusya arasında, Ukrayna işgali sonrası başlayan gaz savaşı yeni gelişmelerle etkisini artırarak devam ediyor.

Rusya'dan Almanya'ya Kuzey Akım hattı üzerinden sağlanan gaz akışı planlı yıllık bakım için Pazartesi itibariyle kesilecek. Söz konusu duruş her ne kadar daha önce planlanan bakım takvimi çerçevesi içerisinde yer alsa da Rusya ve Avrupa arasındaki kriz dolayısıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bunu gaz akışını kesmek için kullanabileceği yönünde endişeler bulunuyor.

Rusya ile Avrupa arasında Ukrayna işgalinden sonra başlayan kriz iki taraf arasında gaz köprülerinin atılması olasılığı da gün geçtikte güçlendiriyor.

Bu yönde son açıklama Fransa'dan gelmişti.

Fransa Maliye Bakanı Le Maire geleceğe yönelik planlamalarında en muhtemel senaryonun Rusya’dan gaz alımını tamamen kesmek olduğunu söyledi.

Le Maire Güney Fransa’daki bir konferansta yaptığı konuşmada “Rusya’dan gaz tedariğini tamamen kesmek büyük bir olasılık, bu senaryo için hazırlanmalıyız. Bu senaryoyu reddetmek çok sorumsuzca olur” değerlendirmesini yaptı.

Fransa toplam gaz ithalatının yüzde 17’sini Rusya’dan temin ediyor. Bu, komşu ülkelere kıyasla daha düşük bir oran.