Advertisement
HABERLER ABONE OL

İtalya’dan Webuild SpA, Güney Kore’den Samsung C&T Corp., Türkiye’den Kayı İnşaat ve Actus Portföy Yönetimi’nin sponsorlar olarak yer aldığı Gaziantep Şehir Hastanesi projesinde ortaklar arası sorunların giderilmesinin ardından borç yapılandırması gündeme gelebilir.

Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre, inşasına ara verilen Gaziantep Şehir Hastanesi’nde konsorsiyum ortakları öncelikle aralarındaki sorunları çözmek icin danışman seçimi sürecindeler. Bu sürecin ardından da 483,5 milyon euro tutarındaki kredinin yeniden yapılandırmasının gündeme gelmesi bekleniyor.

Konu henüz kamuoyu ile paylaşılmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, yapılandırmanın sadece mevcut kredilerin vadesinin uzatılması için gerçekleştirileceğini, yeni kredi alımının planlanmadığını aktardılar.

Yakın zamanda ismini Webuild SpA olarak değiştiren Salini Impregilo ve Actus konu hakkında Bloomberg'e yorum yapmadı. Kayı Inşaat’a ulaşılamadı. Samsung C&T’den bir sözcü ise projedeki spesifik detaylar hakkında müzakereler yapılmadığını söyledi.

Bloomberg'in analizine göre Türk Lirasında yaşanan değer kaybı, Kamu Özel İşbirliği yöntemiyle 2015’te başlatılan 10 milyar dolar tutarındaki 17 hastane projesinin bazılarının inşasının gecikmesine neden olmuştu.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, konsorsiyum 2016 yılında, aralarında Export-Import Bank of Korea, Korea Development Bank, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Avrupa Yatırım Bankası’nın (EIB) da olduğu bankalardan 18 yıllık bir kredi sağlamıştı. Sağlık Bakanlığı internet sitesindeki bilgilere göre 1.875 yataklı olması planlanan hastanenin inşaatının bu yıl tamamlanması bekleniyor.

Ankara Etlik Şehir Hastanesi kredisi de yapılandırılmıştı

Ekim ayında General Electric Co.’nun da dahil olduğu Gama Holding-Türkerler İnşaat A.Ş. konsorsiyumu kamu özel ortaklığı yöntemiyle inşa edilen iki hastane projesi için aldıkları 900 milyon euroluk (1,1 milyar dolar) krediyi yeniden yapılandırmak için bankalarla görüşmelere başlamıştı.

Gama Holding’in internet sitesine göre iki hastanenin toplam yatırım değeri yaklaşık 1,2 milyar euro değerinde.
Türkerler ve Astaldi de Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nin 883 milyon euro tutarındaki proje finansmanı kredilerinin finansal yeniden yapılandırılmasını tamamladı.

Yapılandırma işleminde danışmanlık hizmeti veren uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY (Ernst & Young) tarafından salı günü yapılan açıklamada, Kamu-Özel İşbirliği (“KÖİ”) modeli kapsamındaki Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü Projesi’nin yapılandırma sürecinin başarıyla tamamlandığı ve inşaat çalışmalarının yeniden başladığı belirtildi.