Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Daha önce Gazprom iştiraki olan ve şimdi Alman devletinin kontrolüne geçen şirket enerji piyasasında tekrar öne geçmek için Berlin tarafından sağlanacak 10 milyar euroluk krediyi kullanmayı hedefliyor.

Gazprom Germania İdari Direktörü Egbert Laege, jeopolitik gelişmeler nedeniyle can çekişen firmaya can simidi olacak kredinin Rusya tarafında kesilen doğalgaz tedarikinin başka kaynaklardan sağlanması ve fiyatların yükselmesi nedeniyle yatırılması gereken teminatların yatırılmasında kullanılacağını açıkladı.

Şirketin adı Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’ya yeterli gaz tedarikini garantiye almak için Alman devletinin kontrolüne alınması sonrası Securing Energy for Europe GmbH olarak değiştirilecek.

Devlet destekli kurtarma hamlesi Alman Ekonomi Bakanı Yardımcısı tarafından Rusya’nın Salı ve Çarşamba günü Nord Stream (Kuzey Akım) boru hattından gaz akışını kesmesinin potansiyel nedenlerinden biri olarak gösterilmişti.

Rusya kesintinin nedeninin bakım için yurt dışına yollanan ekipmanlar olduğunu öne sürerken Alman Ekonomi Bakanı Robert Habeck ise hamlenin siyasi saiklerle gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

Rusya hali hazırda Almanya’nın şirketin kontrolünü devralmasına yaptırımlarla karşılık vererek şirketin işlettiği boru hattını kesti ve sıvılaştırılmış doğalgaz işinin geleceğini tehdit etti.

Laege’e göre alınan önlemler Almanya, Avusturya ve İngiltere’deki depolama ve satış kolları için de büyük bir tehdit oluşturuyor yine de Rehden ve Haidach’taki ana depoları kış için yeterli depolamaya sahip. İki şirketin ana LNG kontratları Rusya’daki Yamal ve Sakhalin tesislerinden sıvılaştırılmış yakıt temin etmeyi temel alıyor.

Bugüne dek Yamal LNG Gazprom Germania ile ticaret yapmak için Rusya hükümetinden 90 günlük muafiyet alırken Sakhalin-2 için böyle bir muafiyet bilgisi bulunmuyor.

“Bu muafiyetin uzatılıp uzatılmayacağını kestirmek çok zor” diyen ve grubun Sakhalin’deki riskini azaltmaya çalıştığını belirten Laege, “Boru hattında Rusya’ya bağımlılığımızın sıfıra indirdiğimiz gibi LNG bağımlığında da aynı stratejiyi izleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Hükümetin krediyi pay sahipliğine çevirmesi durumunda grubun nihayetinde Alman devletinin malı haline gelebileceği belirtilirken ve Rusya ile hala devam eden ortaklığın da sonlandırılmasına neden olacağı değerlendiriliyor. Laege konuyla ilgili, “Bu bizi aşan politik bir karar” yorumunda bulundu.