Advertisement

Kovid-19 aşı gelişmelerinin risk iştahını desteklemesiyle birlikte gelişen piyasa Borsa yatırım fonlarına (ETF) geçen iki haftada Ocak'tan beri en güçlü yatırımcı girişi gerçekleşti.

Yatırımcılar 13 Kasım'da sona eren haftada ABD'de işlem gören gelişen piyasa ETF'lerine 1.38 milyar dolarlık giriş yaptı. Joe Biden'ın seçim zaferiyle birlikte önceki hafta 2.36 milyar dolarlık giriş olmuştu.

İki haftalık 3.74 milyar dolar tutarındaki giriş Ocak'tan bu yana görülen en yüksek rakam. 17 Ocak haftasında 4.18 milyar dolarlık giriş kaydedilmişti. Ancak yılbaşından bu yana bakıldığında gelişen ülke fonlarından hala 9.08 milyar dolarlık net çıkış var. Pandemi Şubat sonundan Mayıs sonuna kadar olan dönemde 23 milyar dolardan fazla çıkış tetiklemişti.

Geçen haftaki girişlere hisse senedi fonları öncülük etti.

Gelişen piyasa hisse senedi ve paraları Kovid-19 aşısına ilişkin pozitif haber akışının devam etmesinin etkisiyle Pazartesi günü iki haftalık kazançlarını artırdı. Moderna Inc.'in aşı çalışmasının öncü bir analize göre koronavirüsü önlemede yüzde 94.5 etkili olduğunu belirtildi.

Küresel piyasalar geçen hafta Pfizer Inc.'in geliştirdiği aşı çalışmasının sonuçlarına ilişkin gelen olumlu açıklamadan destek bulmuştu.

Hisse senedi fonları 1.22 milyar dolar arttı.
Tahvil fonları 165.8 milyar dolar artış kaydetti.
Fonların toplam varlıkları 274.4 milyar dolardan 278.5 milyara yükseldi.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi önceki haftaya kıyasla yüzde 1 artıda kapattı.
En fazla giriş 701.8 milyon dolar ile Çin(Hong Kong fonlarına yapılırken, en fazla çıkış Pakistan'dan oldu.