Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Gelişen piyasa hisse ve paraları "Çin" ile düştü

Gelişen piyasa hisse ve paraları "Çin" ile düştü

  • Çin'in yuanda referans kuru düşürmesiyle diğer gelişmekte olan ülke para birimleri de düşerken, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası testi Güney Kore wonunu olumsuz etkiledi

Gelişen piyasa hisse ve paraları "Çin" ile düştü
06 Ocak 2016, 09:49 Güncelleme :

Gelişmekte olan ülke hisse senetleri, Apple tedarikçisi şirket hisselerindeki düşüş ve Çin'in yuanda referans kuru düşürmesinin gelişen ülke para birimlerine olumsuz yansımasıyla, altı yılın düşüğüne yöneldi. Güney Kore wonu, Kuzey Kore'nin hidrojen bombasını başarıyla test ettiğine yönelik haberlerle düştü.

MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi'nde teknoloji şirketi hisse senetleri en çok düşenler arasındaydı. Apple'ın son telefon modelinin üretimini kısacağına yönelik haberlerle, Tayvan'ın Largan Precision şirketi hisselerinde satışlar hızlandı. Çin'in CSI 300 Endeksi, tarihindeki en kötü yılbaşı performansının ardından hükümetin hisse senedi piyasalarını sakinleştirme çabalarıyla yükseldi. Güney Kore wonu son 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. Yurtdışında işlem gören yuan 5 yılın en düşüğüne gerilerken, gelişmekte olan ülke para birimlerinin değerini gösteren endeks rekor seviyeye geriledi.

Çin Merkez Bankası (PBOC), günlük referans kurunu yüzde 0.22 indirerek Nisan 2011'den bu yana en düşük seviyeye çekti. Bu gelişmeyle, Çin hükümetinin ekonomik büyümeyi canlandırmak için yuanı devalüe etme yönünde baskı hissettiğine yönelik endişeler arttı. Böyle bir durumda, diğer gelişmekte olan ülkeler de rekabetçi kalabilmek için kendi kurlarını zayıflatmak durumunda kalabilir.

Manila merkezli Rizal Commercial Banking'den Nescyn Presinede, "Yuandaki zayıflama, diğer Asya piyasalarının da Çin ihracatıyla rekabet edebilmek için kendi para birimlerinde zayıflamaya izin vermesine neden olabilir. Yuanda zayıflamanın devam etmesi finansal piyasalarda daha fazla dalgalanmaya neden olabilir. Diğer Asya piyasaları da zayıf yuan karşısında hamle yapmadan duramazlar" dedi.