Advertisement
HABERLER ABONE OL

Başta Türk lirası olmak üzere çok sayıda gelişen ülke para birimi yıl başından bu yana dolara karşı elde ettikleri kazançları korusa da, bazı stratejistlere göre koronavirüsün giderek yayılan, bulaşıcılığı yüksek delta varyantı bu durumu tersine çevirebilir.

Credit Agricole Gelişen Ülke Para Birimleri Direktörü Sebastien Barbe, “Aşılama konusundaki başarı, yılın ikinci yarısında gelişen ekonomiler arasında giderek daha önemli bir ayrışma faktörü haline gelecek. Virüs varyantlarının daha da yayılmasının etkisi, ekonomik ve siyasi faktörler kadar, önemli ölçüde aşılama oranlarına bağlı olacak” dedi.

En kırılganlar Güney Afrika ve Kolombiya

New York merkezli Columbia Threadneedle Investments’in Kıdemli Faiz ve Kur Analisti Ed Al-Hussainy’e göre merkez bankaları “faiz oranlarını artırmayarak reel faiz tamponu geliştirmeyen” Güney Afrika ve Kolombiya’nın para birimleri en kırılganlar konumunda. Al-Hussainy, Brezilya reali ile Meksika pezosunun ise daha dirençli olmasını bekliyor.

Bank of America Corp. tarafından cuma günü yayımlanan raporda, Şili, Çin, İsrail, BAE ve Orta Doğu Avrupa ülkelerinin delta varyantının yayılmasını önlemek için gerekli görülen, nüfusunun yarısını aşılamış olma şartını sağlamaya yakın durumda olduğu belirtildi.

BofA Stratejisti David Hauner, aralarında Brezilya, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya ve Türkiye’nin aralarında olduğu gelişen ülkelerin yıl sonuna kadar bu seviyeye ulaşacaklarını öngördü.