Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

31 Aralık haftasında gerçek kişilerin Döviz mevduatları artış kaydederken, tüzel kişilerin döviz mevduatlarında ise gerileme izlendi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre 31 Aralık haftasında 1,9 milyar dolar gerilemeyle 237,1 milyar dolar olarak kaydedildi. Parite etkisinden arındırılmış veriye bakıldığında ise döviz mevduatlarının 2,6 milyar dolar düştüğü görüldü.

Gerçek kişilerin döviz mevduatlarında 933 milyon dolarlık artış gerçekleşirken, parite etkisinden arındırılmış veriye göre artış 351 milyon dolar oldu. Haftalık artışın ardından gerçek kişilerin döviz mevduatları yeniden 147 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Tüzel kişilerin döviz mevduatları ise ilgili haftada 2,8 milyar dolar düştü. Parite etkisinden arındırılmış gerileme ise 2,9 milyar dolar olarak kaydedildi.

Toplam mevduatlar içinde döviz mevduatlarının payı 31 Aralık haftasında yüzde 62,71 düzeyinde gerçekleşti.

Yabancı yatırımcı Türk hisselerinde satışlara geçen hafta da devam etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre yurt dışında yerleşik kişiler 31 Aralık haftasında 231 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Böylelikle yabancıların hisseden çıkış süreci 6 haftaya ulaştı. Sadece Aralık ayında yabancıların hisselerde net satışı 1,1 milyar dolar olarak kaydedildi.

Aynı dönemde yabancı yatırımcılar tahvillerde ise net alıcı konumundaydı. Buna göre yabancılar 31 Aralık haftasında 41 milyon dolarlık net tahvil alımı gerçekleştirdi. Bir önceki hafta tahvillerden 94 milyon dolarlık çıkış kaydedilmişti.

Yabancıların TL swap pozisyonu geçen hafta ise 279 milyon dolar azaldı.