Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Goldman Sachs, FTX’in çöküşünün şirketlere olan yatırımcı ilgisini köreltmesi ve şirketlerin değerlerini olumsuz etkilemesi nedeniyle, kripto şirketlerine “on milyonlarca dolar” şeklinde belirtilen miktarda yatırım yapmayı planlıyor.

Reuters’a konuşan Goldman Sachs’ın dijital varlıklar başkanı Mathew McDermott, FTX’in iflasının daha güvenilir ve piyasa düzenleyiciler tarafından denetlenen kripto şirketlerine olan ihtiyacı artırdığını söylerken, bankanın farklı kripto şirketlerini incelediğini ekledi.

McDermott geçtiğimiz ay verdiği röportajda “Çok daha makul fiyatlanmış, çok ilginç fırsatlar görüyoruz” demişti.

McDermott, FTX’in iflası hakkında ise “Ekosistemin birçok yerinde örnek gösterilen FTX, piyasaya olan güveni kesinlikle gerilemeye uğrattı. Fakat kriptonun altında yatan teknolojinin çalışmaya devam ettiğini tekrar etmek isterim” dedi.

Goldman Sachs’ın yatırım yapmayı planladığı miktar, geçtiğimiz sene 21,6 milyar dolar kazanç sağlamış bir Wall Street devi için yüksek olmasa da, bankanın kripto sektöründeki sorunlara rağmen yatırım yapmaya istekli olması, uzun dönemde bir fırsat gördüğünün göstergesi olarak yorumlanıyor.

Bankanın CEO’su David Solomon, FTX’te yaşananların ilk günlerinde CNBC’ye verdiği röportajda, kripto paraların “yüksek oranda spekülatif” olduğunu düşündüğünü, buna rağmen kripto paraların altında yatan ve gün geçtikçe resmiyet kazanan teknolojik altyapıda yüksek potansiyel gördüğünü söylemişti.

Rakip bankalar kriptoya karşı daha şüpheci

Reuters NEXT konferansında konuşan Morgan Stanley CEO’su James Gorman, “Kriptonun geçici olduğunu düşünmüyorum, fakat değerinin ne kadar olduğunu da belirleyemiyorum” derken, HSBC CEO’su Noel Quinn de geçtiğimiz hafta bankanın kripto alım satımı veya yatırımı üzerine bir planı olmadığını açıklamıştı.

CoinMarketCap verilerine göre, 2021 yılının Kasım ayında yaklaşık 3 trilyon dolar hacimle tepe noktasını bulan küresel kripto varlık piyasası, bu yıl merkez bankalarının aldıkları kararlar ve yüksek profilli şirketlerin çöküşlerinin ardından yaklaşık 2 trilyon dolar hacim kaybederek, 6 Aralık 2022 itibariyle 853 milyar dolar hacme ulaştı.

Goldman Sachs daha önce kripto para verileri ve blokzincir yönetimi gibi hizmetler veren 11 farklı dijital varlık şirketine yatırım yapmıştı. Şirkete 2005 yılında katılan McDermott’un ekibi 70 kişinin üzerine ulaşırken, bankanın bir kripto opsiyonları ve türev ürünleri alım satım masası da bulunmakta. Bunlara ek olarak MSCI ve Coin Metrics ortaklığında, dijital varlıkları kullanım şekillerine göre sınıflandırmayı amaçlayan bir veri hizmeti de bulunan bankanın, McDermott tarafından şirketin kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla özel bir blokzincir de geliştirdiği belirtiliyor.

FTX’in çöküşü geleneksel finans şirketlerine olan talebi artırdı

McDermott, FTX’in çöküşünün yarattığı etkilerin, yatırımcıların piyasa düzenleyicileri tarafından denetlenen ve sağlam sermayeli şirketleri tercih etmesine neden olduğuna, böylece Goldman Sachs’ın alım satım hacminin yükseldiğini belirtirken, kripto ve diğer teknoloji şirketlerindeki işten çıkarmaların, işe alım fırsatları ortaya çıkardığını fakat bankanın mevcut durumdaki çalışan sayısından memnun olduğunu söyledi.

Reuters’a konuşan Britannia Financial Group CEO’su Mark Bruce, kripto para ile bağlantılı hizmetler geliştirdiklerini açıkladı. Londra’da bulunan şirket, yatırımlarını dijital varlıklar ile çeşitlendirmek isteyen fakat bunu daha önce hiç yapmamış olan müşterilere, ayrıca dijital varlıklara aşina olan fakat FTX’in çöküşünün ardından varlıklarını alım satım platformlarında bulundurma konusunda endişe sahibi olan yatırımcılara hizmet vermeyi amaçlıyor.

Şirketin kripto hizmetleri vermek için lisans başvurularında bulunduğunu belirten Bruce, “FTX’in çöküşünün ardından talebin arttığını gördük. Müşteriler, sadece kripto hizmetleri veren daha genç şirketlere olan güvenini kaybetti, bu nedenle daha güvenilir şirketler arıyorlar” dedi.