Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

2018'deki kur kriziyle sert yükseliş kaydeden, daha sonra gerileme trendine giren enflasyon Ekim ayında da düşüşünü sürdürerek yıllık % 9.3'ten % 8.6'ya geriledi. Veri, Bloomberg anketine katılan 19 ekonomistin beklentisine paralel gerçekleşti.

Türk Lirası'ndaki istikrarlı seyir ve azalan talep destekleyici olsa da, enflasyonda gerilemeye neden olan yüksek baz etkisinin kaybolması bekleniyor. Garanti Yatırım Başekonomisti Nihan Ziya Erdem enflasyonun Kasım'da yeniden çift haneye çıkacağını söyledi.

MERKEZ BANKASI'NIN ALANI DARALDI MI?

Commerzbank Analisti Tatha Ghose enflasyonun küresel dezenflasyon süreci ve düşük petrol fiyatlarından destek bulsa da enflasyon dinamiklerinin hala endişe verici olduğunu belirtti. Ghose 'kırılgan' dinamikler nedeniyle Merkez Bankası'nın daha daha fazla indirim için yeri olmadığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son 3 toplantısında toplam % 10 faiz indirimine giderek politika faizini % 14'e çekti. Enflasyonda gerilemenin duracak olması Merkez'in Aralık'ta da faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği konusunda soru işareti yaratıyor.

Bloomberg Ekonomisti Ziad Davud, enflasyonda baz etkisi nedeniye gerileme olduğunu, bu etkinin yıl sonunda biteceğini ve Merkez Bankası'nın daha fazla gevşeme için de alanını sınırlayacağını söyledi.

Goldman Sachs ise yıl sonunda enflasyonun % 11 olacağını, uzun vadede de %10 civarında stabilize olacağını öngördü. Kevin Daly öncülüğündeki ekonomistler Lira'daki istikrarlı hareketlerin enflasyonu % 8'lere dahi itebileceğini ancak risklerin yukarı yönlü olduğunu bildirdi. Hükümet yetkililerinin önceliğinin dezenflasyondan ziyade büyüme olduğunu belirten kurum "enflasyonun baz etkileri ortadan kalktığında yeniden yükselmeye başlamasını bekleriz" değerlendirmesini yaptı.