Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc.'den Jeffrey Currie, paladyumdaki olağanüstü rallinin, fiyatların ons başına 3,000 doları test etmesine yol açabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi. Ancak Currie, böylesine zirvelerin uzun zaman sürmeyeceği, zira rekor seviyelerin talebi azaltacağı uyarısında bulundu.

Goldman'ın küresel emtia araştırma başkanı Currie, "Yukarı potansiyel, piyasanın şimdilerde talep tarafından yönlendirilme safhasında olmasından dolayı önemli" dedi ve "Ancak kazançlar sürdürülebilir olmayacak, zira bir kere talep tükenirse, fiyatlar, tıpkı geçen yıl gördüğümüz üzere, diğer bir yükseliş için hazırlanmak için tekrar düşecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Paladyum fiyatları, otomobillerin emisyonlarını temizleyen parçaların üretiminde kullanılması ile birlikte talebin arzı aşmasından dolayı, 2019 yılında yüzde 49 yükseldikten sonra 2020 yılında da sert yükselişini sürdürdü. Yılbaşından bu yana gerçekleşen yüzde 30'luk bu hızlı yükseliş ve fiyatların art arda rekor seviyelere yükselmesi, yatırımcıların bu rallinin ne kadar daha süreceği sorusunu sormasına neden oluyor. Currie'nin yorumları, hem daha büyük çaplı bir yükselişi hem de çok volatil bir çıkışı işaret ediyor.

Currie, Hong Kong'da Bloomberg TV'ye verdiği mülakatın ardından e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Süreç muhtemelen oto üreticilerinin nihayet platin ve rodyum gibi diğer değerli metallere dönmesine kadar devam edecek," dedi ve "Ancak bu sadece paladyum darlığının otomobil üretiminde sorunlar yaratacak denli şiddetli olması durumunda gerçekleşecek ve bunun için daha zaman var" şeklinde görüş bildirdi.

Paladyum son rekorunu Pazartesi günü ons başına 2,577.27 dolara kadar çıkarak kırdı. Metal Salı günü 2,517.88 dolar civarında işlem görüyor ve bu seviye bir yıl öncesinin yüzde 85 yukarısında. Metalin Currie'nin tahmini doğrultusunda 3,000 dolara çıkması için 2019 yılı kapanışına göre 1,000 dolar daha yükselmesi gerekecek.