Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) toplantısına odaklandı.

Bankanın faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmezken trilyonlarca euroluk net varlık alımlarının sona erdiğini duyurması bekleniyor.

AMB'nin Temmuz ayında faiz artırımı için sinyal vermesi bekleniyor. Ne büyüklükte faiz artırımı olacağına yönelik tartışmalar devam ediyor. Başkan Christine Lagarde'ın basın toplantısında bu konuda açıklamaları yakından takip edilecek.

Yönetim Könseyi Üyeleri arasında 25 veya 50 baz puanlık artış konusunda tartışmalar sürüyor. Para piyasalarında 21 Temmuz itibariyle 36 baz puanlık faiz artışı fiyatlanıyor. Bloomberg Economics Temmuz'da 25 baz puan artış öngörüyor.

Ekonomik revizyonlar

AMB bu toplantıda yeni ekonomik projeksiyonlarını da açıklayacak. Bu sene için yüzde 5,1 olan enflasyon tahmininin yukarı yönde revize edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi'nde enflasyon Mayıs'ta yüzde 8,1 ile bankanın hedefinin 4 misli üzerinde gerçekleşmişti.

2024 yılı için yüzde 1,4 olan tahminlerin yukarı yönde revize edilmesinin şahin bir sinyal olarak algılanabileceği belirtiliyor.

Bu sene için yüzde 3,7 olan büyüme tahminlerinin ise aşağı yönde revize edilmesi bekleniyor.
OECD bu hafta Euro Bölgesi büyüme tahminini yüzde 2,6'ya çekmişti.

Karar öncesi Borsalar düşüşte

Avrupa borsaları karar öncesi düşüşte. Gösterge endeks Stoxx 600 yüzde 0.8 düştü.

Küresel Merkez Bankalarının bu sene şahinleşmesinin resesyon endişelerini gündeme getirmesi Avrupa borsaları üzerinde baskıya neden oluyor.