Advertisement
HABERLER ABONE OL

Salgının ekonomik etkileriyle mücadele için geliştirilen geniş harcama planları ülkelerin gündemindeki yerini koruyor. Son haber Güney Kore'den geldi.

Güney Kore hükümeti, Başkan Moon Jae-in'in 5 yıllık görev süresinin son yıllık bütçesinde rekor bir harcama planı hazırladı. Buna göre ülkenin 2022'de 604,4 trilyon wonluk (518 milyar dolar) harcama gerçekleştirmesi öngörüldü.

Hanehalklarına yönelik pandemi desteklerini öngören iki paketin dahil edilmesiyle de harcama planında yüzde 8'i aşan yükseliş yaşanacak.

Öngörülen harcama paketinin yaklaşık üçte birlik kısmı yükselen sosyal maliyetler için harcanacak. Ülkede 2050 yılına kadar tümüyle sıfır karbon ekonomisi yaratma hedefi için de harcamalar gerçekleştirilecek. Bununla birlikte devam eden bölgesel gerginlikler dolayısıyla savunma harcamaları için de rekor bütçeden pay ayrılacak.

2022 yılında harcamaların finansmanı için 167,4 trilyon dolarlık (143,6 milyar dolar) devlet tahvili ihracı öngörüldü.

Borcun milli gelire oranı yüzde 50'yi aşacak

Rekor harcama planının ülkenin milli gelirine oranı yüzde 50,2 olacak. Güney Kore Hazine Bakanlığı'nın açıklamalarına göre bu oranın 2025 yılında yüzde 58,8'e yükselmesi öngörülüyor.

Söz konusu planla ilgili Güney Kore Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Borcumuzun milli gelirimize oranı orta vadede yüzde 50'yi aşacak. Fakat finansal pozisyonumuzu düzeltmeye başladığımızda gelecek yılın ödemeler dengesinde önemli bir düzelme bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Moon Jae-in 2017'de göreve geldiğinde ülkede borcun milli gelire oranı yüzde 40 civarındaydı. Pandemi döneminin ekonomik etkileri ile mücadele için ayrılan kaynaklar dolayısıyla bu oran zaman içerisinde yükseliş ivmesine girdi. Ülkede geçen yılın başından bu yana altı paket açıklanmıştı.