Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Güriş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök Bloomberg HT'deki "Üst Düzey" programında Arzu Maliki'ye konuk oldu.

2019 sizin için nasıl geçiyor, hangi yatırımlar var?

Cem Özkök: 2019 gerek sanayi grubu için, gerek enerji grubu için çok iyi geçiyor. Biz Döktaş'ı satın aldık hem alüminyum, hem çelik jant sanayide ciddi ihracatı var. Bünyemizde Asil Çelik var, o da çelik devi..Turizm de iyi gidiyor. Thomas Cook'un iflası tedirginlik yarattı tabii. Bakanımız bizi destekliyoruz biz desteklerin devamını istiyoruz. Otelimizi yeniledik, 5 milyon dolar bir yatırım yaptık ve teşviklerin devamını istiyoruz. Yeni turizm paketi açıklandı, Türkiye bu hedefleri geçer.

Yeni Ekonomik Program'da 2019'dan sonraki 3 sene için yüzde 5 büyüme hedefi kondu, özel sektörün de mevcut durumunu düşünürsek bu büyüme hedefini yakalayabilir miyiz?

Cem Özkök:  Yüzde 5 iddialı bir hedef; olmaz değil ama devletimizin bizden elini çekmemesi lazım. Bu gerçekleşebilir ama kolay değil. Hükümetle beraber hedefleri koyup, teşvikleri de koyup devam etmemiz lazım. Kolay değil çok çalışmamız lazım.

Güneş enerjisi yatırımları istenilen yerde mi? Yatırımlar ne durumda?

Cem Özkök: Biz güneş enerjimizi ne kadar değerlendirirsek yurt dışına ödediğimiz gaz faturamız o kadar düşecektir. Biz GÜYAD olarak mevcut YEKDEM'in devamından yanayız, 2 senedir Türkiye'de güneş ve rüzgar yatırımı yok ama yatırımcılarımızın hepsi yurtdışına gitti. Bu da Türkiye'ye çok ciddi bir Döviz girdisi sağladı. Bakanımızla da görüştük, önümüzdeki dönem güneşte yeni YEKA'ları bekliyoruz..

Enerji kredilerinin tahsili gecikmiş alacaklar kapsamına alınması gündemde bir de sorunlu kredilerin fona aktarılması vardı..Nasıl ilerleyeceğiz burada?

Cem Özkök: Özelleştirmelerde dolar teklif verildi ve dolar taahhütlerde bulunuldu ama gelir TL. Dolar artınca yatırımcılarımız ciddi şekilde sıkıntıya düştüler, şimdi bankalara da dolar borçlandılar yani bunun bir şekilde oturulup bir tarafta Bakanlığın bir tarafta Bankaların ve yatırımcının oturup aklı selimi bulmaları lazım. Burada yatırımcı gerçekten mağdur oldu. Bir bakıyorsunuz borcunuz artmış ama geliriniz hala TL. Bir de faiz ödüyorsunuz yani çok zor ve bu mal hepimizin.

Madencilikte neler yapıyorsunuz?

Cem Özkök: Artvin'de Yusufeli'nde altın madenimiz var, bu zamana kadar 70 milyon dolara yakın yatırım yaptık. Sondajlar yaptık, şantiyemizi kurduk, şu anda finansman arayışımız devam ediyor. Böylece Güriş Holding altın madeni sektörüne de girmiş oluyor