Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel piyasaların yakından izlediği Fed yetkililerinin varlık alımlarının azaltılmasına yönelik değerlendirmeleri devam ediyor.

Güvercin tutumuyla bilinen Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, birkaç güçlü istihdam verisinin ABD ekonomisinin pandemiden çıkışına yönelik toparlanma sinyali verebileceğini ve bu durumun varlık alımlarının azaltılmasına olanak sağlayabileceğini belirtti.

Bloomberg'in podcast yayınında konuşan Kashkari, "Eğer son gelen veri gibi birkaç güçlü istihdam verisi daha görürsek, bir ilerleme kaydettiğimizi ve varlık alımlarının azaltılmasına başlamanın zamanının geldiğini rahatlıkla söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

Şahin ve güvercinlerin zamanlama tartışması

Fed Başkanı Jerome Powell'ın dikkat çektiği gibi varlık alımlarının azaltılmasına yönelik tartışmalar resmen başlarken, Fed yetkilileri de teşviklerin geri çekilmesinin zamanlaması konusunda görüşlerini ifade etmeyi sürdürüyor.

Şahin yetkililer işgücü piyasasındaki ısınmaya dikkat çekerek varlık alımlarının azaltılmasının gündeme gelmesi gerektiğini söylerken, güvercin yetkililer ise daha çok veri görmek gerektiğini dile getiriyor.

İstihdam verileri toparlanma gösteriyor.

Ülkede istihdama ilişkin göstergelerde toparlanma ivmesi dikkat çekiyor.

ABD'de Temmuz ayında tarım dışı istihdam 943 bin artış kaydetmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 870 bin seviyesindeydi.

Temmuz'da işsizlik verisi yüzde 5,4 oldu. Bloomberg ekonomistlerin beklentisi yüzde 5,7 olarak kaydedilmişti.

Ortalama saatlik kazançlara bakıldığında Temmuz'da bir önceki aya göre artışın yüzde 0,4 olduğu izlendi. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,3 olmuştu. Yıllık bazda ise ortalama saatlik kazançlar Temmuz'da yüzde 4 arttı. Ekonomistlerin yıllık artışı beklentisi ise yüzde 3,9 olarak kaydedilmişti.

Bunun yanında son haftalık veriler ABD'de işsizlik maaşı başvurularının üçüncü haftada da düşüş kaydettiğini gösterdi.