Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa, Yunanistan'ın kreditörlerinin bu hafta ülkeyi ziyaret etmesinin para birliğinin dağılacağına yönelik endişeleri güçlendirmesi ve İspanya'da Valencia bölgesinin kurtarma istemesinin borçlanma maliyetlerini artırması sonrası yeni bir piyasa kargaşasına girmiş durumda.

Hisse sentleri ve euro, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) oluşan uluslararası kredtörler troykasının yarın Atina'ya varmasından önce, değer kaybetti. İspanya'da Katalonya'nın da merkezi hükümetten yardım isteyebilecek bölgelerin arasına katılması, ülkenin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizinin ilk kez yüzde 7.5'in üzerine çıkmasına neden oldu.

Investec Asset Management sabit getirili menkul kıymetler müdürü John Stopford, "Bölgedeki problem ciddi, ancak bu sorunla mücadelenin hızı yavaş" dedi ve "İspanyol bankalarının kurtarılması, ülkenin sorunlarının çözümü için yeterli değil" değerlendirmesinde bulundu.

Euro maliye bakanlarının geçen hafta İspanyol bankalarının kurtarılması için 100 milyar euroluk (122 milyar dolar) bir planı onaylamasının eurodaki düşüşü engellemeyi başaramamasının ardından, troyka, krizin yaklaşık üç yıl önce başladığı ülkenin mali durumunu belirlemeye çalışacak. Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras dün, ülkesinin ekonomik durumunu, 1930'lardaki Büyük Bunalım'ın ardından yaşanan beş yıllık daralma ile karşılaştırdı.

Euro dolar karşısında, Frankfurt saati ile 09:54'te 1.2082 dolara gerileyerek tüm zamanların ortalamasının altına indi ve yen karşısında 11 yılın en düşük seviyesini gördü. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 7.57'ye yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:36'da yüzde 1.9 aşağıda seyrediyordu.

 

İlgili makale için tıklayınız...