Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası, küresel yavaşlamanın, ülkenin 21 yıldır resesyonsuz büyümesine yardımcı olan emtia fiyatlarını zayıflatmasını gerekçe göstererek politika faizini 2009'dan bu yana en düşük seviyesine çekti.

Ülkenin merkez bankası başkanı Glenn Stevens ve ekibi, gecelik nakit oranında 25 baz puanlık indirime giderek yüzde 3.25'e çekti. Avustralya'nın bu hamlesi, Bloomberg anketine katılan 28 ekonomistin yalnızca 9'u tarafından öngörülmüştü.

Avrupa'daki mali krizin küresel büyümeyi ve Çin'in taleplerini baskılamasıyla Avustralya'nın demir ve kömürden oluşan temel ihracat ürünlerinin fiyatlarının son aylarda düşmesine neden oldu. Stevens'ın Mayıs ve Haziran'daki faiz indirimlere bir yenisini daha eklemesi kararı, istihdam piyasasındaki zayıflık sinyalleri, tüketici harcamalarındaki yavaşlama ve enflasyondaki durağan seyiri yansıtıyor.

Daha genişlemeci para politikası gerektiren şartların bulunduğuna dikkat çeken Westpac Banking Corp.'in başekonomisti Bill Evans, yerel ekonomideki hız kesme, küresel büyümedeki yavaşlama ve Avustralya dolarındaki istikrarı temel gerekçeler arasında gösterdi.

Avustralya doları, ABD doları karşısında 23 gün hariç bu yılın tümünde parite seviyesinde işlem gördü. Avustralya doları bugün Sidney saati ile 14:25 itibariyle 1.0370'de seyrediyordu.