Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, yenin düzensiz bir şekilde değer kazanması durumunda, hükümetin harekete geçeceğini söyledi ve tüm dünyadaki politika yapıcılara, küresel talebi yeniden dengeleme konusundaki taahhütlerini yerine getirme çağrısında bulundu.

Noda, "Aşırı ya da düzensiz hareketler olup olmadığını anlamak için Döviz piyasasını gözlemek zorundayız" dedi ve "Yenin güçlü seyri, Japonya'nın ekonomik performansının önünde ciddi bir sorun ve gerek duyulduğunda, kararlı adımlar atacağız" şeklinde görüş bildirdi.

Noda, maliye bakanlarının 2009 küresel resesyonundan toparlanmanın yollarını görüşeceği Tokyo'daki G7 toplantısı öncesi değerlendirmelerde bulundu. Japon Başbakan, "Belli oranda ilerleme görmekteyiz, ancak gardımızı korumamız lazım" dedi.

Noda, Japonya'nın, dünyanın en büyük kreditör ülkesi olarak, piyasa istikrarına katkıda bulunmaya devam edeceğini belirtti. Başbakan ayrıca, Japonya Merkez Bankası'na da, ücretleri ve büyümeyi eriten deflasyonla mücadele konusunda, doğru zamanda kararlı adım atması çağrısında bulundu.

Morgan Stanley ve BNP Paribas'nın Tokyo ofislerinin tahminlerine göre, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi, Çin ve Avrupa'dan gelen ihracat talebinin düşmesi ve Japonya'nın elektronik endüstrisindeki rekor zararlara katkıda bulunan güçlü yenden dolayı, bu yılın son iki çeyreğinde daralacak.