Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın 2 eski yetkilisi, istihdamda ilerleme kaydedilinceye kadar mortgage tahvili almayı planlayan Fed'in yüzde 2 enflasyona bağlılığından sapıyor gibi göründüğünü iddia etti.

Fed'in 13 Eylül'deki QE3 açıklamasından çıkan mesajı "enflasyon oranının artamasını istiyoruz" şeklinde algıladığını söyleyen eski New York Fed Başkan yardımcısı ve Hamiltonian Associates Ltd.'ın yönetici direktörü Dino Kos, bunun tarihi bir hedef sapması olduğunu belirtti. Fed Ocak'ta yüzde 2 enflasyon hedefine bağlı kalma vaadinde bulunmuştu.

Fed Açık Piyasa Komitesi geçtiğimiz ay işgücü piyasasında ciddi ilerleme görülünceye kadar her ay 40 milyar dolarlık tahvil alımı yapacağını açıkladı. Richmond Fed'in eski araştırma direktörü Marvin Goodfriend, Ocak ayında ilk kez öne çıkan yüzde 2 enflasyon hedefine rağmen merkez bankasının açıklamasının "fiyat istikrarı" bağlamında bir detay vermediğine dikkat çekti.

Böyle bir açıklama görmek için Fed'in 13 Eylül toplantısı tutanaklarının çok detaylı incelenmesinin gerektiğini söyleyen Goodfriend, 23-24 Ekim'deki toplantılarda bu yönde açıklamaları bulmayı beklediğini ifade etti.