Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Japonya'da gelecek ay yapılacak seçimleri, sınırsız parasal teşvik taraftarı muhalefet partisinin kazanacağı beklentisi ile yükselirken, Japon yeni altı ayın en düşük seviyesine yaklaştı. Singapur para birimi değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:27'de yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.9 yükseldi ve son 19 ayın en hızlı iki günlük çıkışını gerçekleştirmeye yönlendi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 geriledi. Yen dolar karşısında bu hafta yüzde 2 değer kaybetti ve 22 Haziran ile biten haftadan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Singapur doları, hükümetin 2012 yılı büyümesinin önceki tahminlerin alt sınırında olacağını kaydetmesinin ardından, 16 önemli para birimi karşısında değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, ABD seçimleri sonrası Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçiler arasındaki 607 milyar dolarlık, mali uçurum adı verilen, otomatik vergi artırımları ve harcama kısıntıları konusundaki anlaşmazlığın başlaması ile, 7 Kasım'dan bu yana yüzde 2.6 düştü. Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, parlamentoyu bugün fesh edecek ve kamuoyu yoklamalarının partisinin kaybedeceğini işaret ettiği 16 Aralık'taki seçimlerin yolunu açacak.

Sydney'de Perpetual Investment piyasalar araştırma müdürü Matthew Sherwood, "Muhalefetteki Liberal Demokrat Parti muhtemelen seçimleri kazanacak ve daralmakta olan ekonomiyi de4steklemek için, negatif faizler dahil, daha agresif para ve maliye politikası adımları atacak"dedi.