Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King Pazartesi günü, çok fazla ülkenin yavaşlayan küresel ekonominin etkilerini dengelemek için para birimlerini bilinçli olarak zayıflatmaya çalıştığını ve bu trendin önümüzdeki yıl da devam edebileceğini söyledi.

"Her ay giderek daha fazla sayıda ülkenin kur düzenlemesi içine girdiğini görebilirsiniz" ifadeleriyle dikkat çeken King, New York Ekonnomi Kulübü'nde yaptığı konuşmasında bu trendin 2013'te yerel para politikasına alternatif olarak kullanılmasından endişe ettiğini belirtti.

G-20 ekonomilerini de ülkeler arasındaki dış ticaret dengesizliklerini düzeltme konusunda geri kalmakla eleştiren King, lider ekonomilerin finansal krizin başında öncelik vereceklerini söyledikleri detayları hatırlattı.

Aralarında İngiltere Merkez Bankası'nın da bulunduğu birçok merkez bankası, büyümeyi desteklemek üzere yüksek ölçekli varlık alımı politikaları uygulayarak, faizleri çok düşük seviyelere çekti.

Ancak gelişmiş ülkelerdeki likidite enjeksiyonları, gelişmekte olan ülkelere giren sıcak parayı da artırarak, gelişen ekonomilerin para birimleri üzerinde, ihracatı olumsuz etkileyecek şekilde yukarı yönlü baskı yarattı.

Son yıllarda Brezilya ve Çin gibi gelişmekte olan ülkelerin yanısıra, Japonya ve İsviçre gibi gelişmiş ülkeler para birimlerini aşağı çekmek üzere müdahalelerde bulundu.