Lehman Brothers laneti Deutsche Bank'ın üzerinde
Deutsche Bank'ın zayıf karlılığı bankanın zayıf sermaye pozisyonunu daha görünür hale getiriyor
Sekiz yıl önce yine bir Eylül ayında, Lehman Brothers büyük oranda, panik yaşayan hedge fonların paralarını çekmesine bağlı olarak iflas etti. Bazı büyük hedge fonların Deutsche Bank'taki pozisyonlarını kapatacak kadar endişelenmesiyle, iki durum arasındaki paralellik oldukça açık, ancak bu ilişki aynı zamanda yanıltıcı da olabilir.
Deutsche Bank hisse senetleri, Wall Street Journal'da yer alan, ABD Adalet Bakanlığı'nın, Deutsche Bank'ın gerçekleştirdiği konut kredisine (mortgage) dayalı menkul kıymetler (RMBS) faaliyetlerine bağlı iddialarda uzlaşma bedeli olarak 14 milyar dolar talep ettiği haberinin ardından son haftalarda sert düştü. Deutsche Bank, Adalet Bakanlığı'nın talep ettiği rakamın yarısına yakın bir karşılık ayırmıştı. Deutsche Bank, halihazırda belirlenen uzlaşma bedelinin çok daha altında bir rakama ulaşılmasını bekliyor.
Deutsche Bank'ın müşterilerine ve Banka'ya yakın kaynaklara göre, bazı hedge fon müşterilerinin Alman bankaya yönelik pozisyonlarına ilişkin endişelerin arttığı ve fonların varlıklarını çektiği belirtiliyor. Banka yetkililerinin, bankanın sağlamlığına ilişkin teminat vermesi talep ediliyor.
Hedge fonlar tüm banka müşterilerinin karşılaştığı ikilem ile karşı karşıya bulunuyor. Deutsche Bank pozisyonlarını korumak yoluyla sağlayacakları kazanç çok küçük, ancak bankanın sıkıntıya girmesi durumunda karşılaşacakları olası kayıplar oldukça büyük.
Lehman'ın çöküşüne yakalanan hedge fon yöneticilerinden biri konuşmasında, "Herkes aşırı duyarlı. Lehman herkese pozisyonunu korumanın çok düşük yukarı potansiyeli olduğunu öğretti"
Lehman tüm bankalarla aynı şekilde iflas etti: Çıkışa yönelen müşterilerine ve karşı taraflara ödeme yapabilecek düzeyde yeterli nakit ve likit varlıklara sahip değildi.
Prensipte, aynı durum herhangi bir bankanın başına da gelebilir. Bankalar hiç bir zaman her mevduat sahibinin parasını geri ödeyecek kadar satmaya hazır varlığa sahip değildir. Deutsche Bank'ın bugünlerde piyasaların odak noktasında yer alması kısmen, bankanın hisse senetlerinde yaşanan sert düşüşün müşterilerini korkutmasına bağlı. Deutsche Bank hisse senetleri bu yıl yüzde 50'nin üzerinde değer kaybetti.
Ancak şunu da belirtmek gerekir ki Lehman özellikle korunmasızdı. Lehman'ın kendini finanse etmek adına repo piyasası ve hedge fonlara bağlı olması bankayı daha korunmasız konuma getiriyordu. Lehman'ın son bir kaç gününde, bankanın broker birimindeki milyarlarca dolarlık nakit ve diğer varlıklar yok oldu. Repo sözleşmeleri yenilenemedi ve bankalar ile diğer karşı taraflar türev ürün işlemlerinde daha yüksek teminatlar talep etti.
Deutsche Bank'ın durumu farklı. Deutsche'nin Almanya'da ticari bankalar ve çeşitli kurumsal birimlerden kaynaklı çok daha çeşitli bir müşteri yapısı var. Deutsche, Haziran sonundaki rakamlara göre 220 milyar euroya varan ve toplam varlıklarının yaklaşık yüzde 12'ine denk gelen likit varlıklarıyla çok daha likit. Lehman'ın ise çöküşünden 1 ay önce varlıklarının yüzde 7.5'ini temsil eden 45 milyar doları vardı.
Deutsche Bank'ın zayıf karlılığı bankanın zayıf sermaye pozisyonunu daha görünür hale getiriyor. Ancak Deutsche'nin problemleri Lehman kadar kritik değil. Lehman'ın durumunda şirketin son iki çeyreğinde, kayıplar özsermayenin 10'da 1'inden fazlaydı.
Daha da önemlisi, Deutsche Bank satışı nisbeten zor olan varlıklarını Avrupa Merkez Bankası'na daha rahat satabilecek durumda bulunuyor. Lehman'ın talebi Fed tarafından reddedilmişti.
Bunların hiçbiri Deutsche'yi dirençli konuma getirmiyor. Yatırımcılar, müşteriler ve mudilerin güveni kaybolursa hiçbir likidite miktarı yeterli olmayabilir çünkü tüm varlıklar AMB nezdinde nakde çevrilemez. Deutsche Bank CEO'su John Cryan'ın karşı karşıya kaldığı zorluk müşterilerinin güvenini tekrar kazanmak olacak, hem de çok acil.