Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'nin Yunanistan'daki askeri varlığını genişletmek istediği belirtildi.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre Amerikan yetkililer hem jeopolitik hem de coğrafi faktörlerin Yunanistan'ı ABD ordusu için cazip kıldığını belirtti. Gazeteye konuşan yetkililer siyasi olarak Yunan-ABD ilişkilerinin en üst noktada olduğunu ve iki ülkenin de NATO müttefikleri Türkiye hakkında endişeleri olduğunu söyledi.

Öte yandan ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'un Yunanistan'la ikili ilişkimiz hiçbir şekilde Türkiye pahasına değil" ifadelerini kullandığı da belirtildi.

Yunanistan'ın askeri kaynaklarının daha fazla kullanımının Türkiye'deki İncirlik Üssü'ndeki ABD operasyonlarının yerini tutması amacı taşımadığı da vurgulandı.

Yunanistan'a yaptıkları son ziyarette Yunan hükümetinin ve ana muhalefetinin yeni fikirlere açık göründüğünü söyleyen Dunford'un da aralarında bulunduğu Amerikan yetkililer, WSJ'ye yaptıkları açıklamada Yunanistan'daki askeri tesisleri daha fazla kullanma ve geçici olarak daha fazla ABD askeri konuşlandırma konularında 'fırsat gördüklerini' aktardı.

ABD, halihazırda Yunan askeri üs kullanımını genişletiyor. Bahar ayrlarında silahsız MQ-9 Reaper tipi insansız hava araçları Yunanistan'ın Larissa Hava Üssü'nden kalkarak operasyonlar gerçekleştirmeye başlamıştı.

Yetkililer, ABD Avrupa Kuvvetleri ve NATO Müttefik Kuvvetler Harekat Komutanı Curtis Scaparrotti liderliğinde yapılan görüşmelerin hazırlık niteliğinde olduğunu belirtti. Görüşmelerin, kalıcı asker ya da teçhizat konuşlandırma teklifleri içermediğini belirtirken, Yunanistan'ın bir dizi avantaj önerdiği ifade edildi.