Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'nin gördüğü ihraç prospektüsü belgesine göre Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 3,150 milyon TL büyüklüğünde varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ihraç edecek. Bu ihracın dayanak varlığı, 3 kamu ve 1 özel bankanın ihraç edeceği ipotek teminatlı menkul kıymet (İTMK) ihraçları olacak.

Yeni kurulacak yapıya göre Kalkınma Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A. Ş. Varlık Finansman Fonu aracılığıyla 3 milyar 150 milyon TL büyüklüğünde tahvil ihraç edecek. Bu ihracın dayanak varlığını Ziraat Bankası, HalkBank, VakıfBank ve Garanti Bankası'nın ihraç edecekleri ipotek teminatlı menkul kıymetler oluşturacak.

Nitelikli yatırımcılara gönderilen belgeye göre, kamu bankalarının her biri aktiflerinde bulunan mortgage / ipotekli konut kredilerinden bir havuz oluşturacaklar. Kamu bankaları bu havuzdaki kredileri teminat göstererek 1'er milyar TL büyüklüğünde kıymet ihraç edecekler. Garanti Bankası ise 150 milyon TL'lik ihraç yapacak.

Bankalar, bu ihraçlar karşılığında geniş bir havuzu teminat gösterecekler. 1'er milyar TL'lik ihraçlarına karşın HalkBank 15 milyar TL, Ziraat Bankası 14 milyar TL ve VakıfBank 13,2 milyar TL'lik mortgage havuzlarını teminata konu edecekler. Garanti Bankası ise 0,15 milyar TL'lik ihraç karşılığında 8,7 milyar TL'lik bir havuzu teminata konu ediyor.

VakıfBank ve Garanti Bankası ihraçlarını 30 Kasım'da yaparlarken, Ziraat Bankası ve Halk Bank ihraçları 7 Aralık'ta olacak.

Yatırımcılara gönderilen belgeye göre 4 banka ihraç edecekleri İTMK karşılığında Kalkınma Bankası'nın VDMK ihracını alacaklar. Arada bir nakit alış verişi olmayacak.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankasının ihraç edeceği kıymetin vadesi 5 yıl olacak. 3 ayda bir sabit kupon ödeyecek kıymetine faizi 5 yıllık TL cinsi devlet tahvilinin faizi + 80 baz puan olarak belirlendi. Bugünkü fiyatlamaya göre faiz %18,02 bileşiğe denk geliyor. Bu bononun ödeyeceği asıl faiz ise ihraç günü oluşacak olan faize göre belirlenecek.

Bonolar için talep toplama tarihleri 4-5-6 Aralık olarak belirlendi. Halk Yatırım'ın TKYB VDMK İhracı notu olarak müşterilerine geçtiği belgeye göre ihraca Aktif Yatırım Bankası da aracılık edecek. İhraç olunacak VDMK'lerin satışını desteklemek amacıyla HalkBank, VakıfBank ve Ziraat Bankası ihraç tarihinden itibaren 1 yıl süre ile geri alım garantisi verecekler.

Sektör kaynaklarına göre, Türkiye'de toplam 1 milyar TL'yi aşmayacak büyüklükte VDMK bulunurken Avrupa'da JP Morgan verilerine göre 2017 sonu itibari ile toplam 400 milyar dolar büyüklüğünde VDMK bulunuyor. 2008 küresel krizine kadar yıllık net 600-700 milyar dolar ihraç edilen VDMK krizin ardından şirketlerin kaldıraçlarını azaltmaları ve Avrupa Merkez Bankasının ucuzdan fonlaması ile kurumuş ve yıllık net ihraç 100 milyar doların altına inmeye başlamıştı.