Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kredi kartı pazarında büyüme sürüyor. 2018 yılını kredi kartı pazarı yüzde 18 oranında büyümeyle kapattı. Shop&Fly kredi kartının lansmanı sonrası BloombergHT'den Ceren Dilekçi'nin sorularını yanıtlayan Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, 2019 yılında kredi kartı pazarında yüzde 15 büyüme beklediklerini söyledi.

Kredi kartında takipteki alacak rasyosunun dünyanın her yerinde yüzde 4-5 arasında olduğunu kaydeden Erbil, banka olarak 2018'i kredi kartında NPL'de yüzde 4,5 ile bitirdiklerini belirtti.

BDDK'nın 2007'den itibaren hayata geçirdiği regülasyonlar sayesinde pazarın güçlü durduğunu bildiren Erbil, işsizlikteki artışla birlikte 2019'da kredi kartı NPL rasyosunda bir miktar bozulma görülecek olsa da 2008'deki seviyelerin görülmeyeceğini dile getirdi.

Krediler cephesinde 2019 beklentilerini paylaşan Garanti Bankası Genel Müdürü, "2019 yılı, 2018'de göreceli olarak düşen kredi büyümelerinin yükselmeye başladığı bir dönem olacak. Bu trendin başladığını çok net olarak ifade edebilirim. Son büyüme trendlerine baktığımızda Ocak ayı itibariyle yavaş yavaş dip noktalardan büyüme başladı" değerlendirmesinde bulundu.

“TL TİCARİ KREDİLERDE 2019’DA YÜZDE 15 BÜYÜME BEKLİYORUZ”

Türkiye'deki toplam kredi büyümesinin analizini doğru yapmakta fayda olduğunun altını çizen Erbil, yabancı para kredilerin Garanti Bankası'nda yüzde 35 civarında olduğunu dile getirdi.

Son 10 senelik dönemde yabancı para kredilerin kullanım amacına bakıldığında proje finansmanı amacıyla olduğuna dikkat çeken Erbil, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin geleceğe hazırlanması anlamında çok ciddi bir yatırım süreci vardı ve Türk bankaları olarak biz bu süreci finanse ettik. Bundan sonra baktığımızda ev ödevimizi ciddi anlamda yapmış durumdayız. Kredilerin üçte birini hatta biraz daha fazlasını oluşturan bu önemli blokta eski büyümeleri beklememek lazım. Bunlar bir defaya mahsus verilen kredilerdi ve yavaş yavaş ödenmeye başladı çünkü bu yatırımlar bitti. Büyük resimdeki toplam kredi analizini yaparken bunu ayrı değerlendirmekte fayda var. 2019'u dengeleme süreci olarak ifade ettiğimiz için doğru kredi kalemlerindeki büyümelere bakmamız lazım. Özellikle ekonomik aktivitenin canlanmaya başladığı bugünlerde TL ticari kredilerde yüzde 15 civarı büyüme bekliyoruz. Aynı proje finansmanı kredilerinde olduğu gibi mortgage da tek seferlik kullanılan bir kredidir. Bu yıl mortgage kredilerinde büyüme beklemek doğru değil. Kalan kısım, bireylere kullandırılan ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarında yüzde 10-15 civarı büyüme bekliyoruz."